HAKOM: Razgovori mobitelima, fiksni internet i IPTV i dalje najčešće korištene usluge

25. siječnja 2024.

Foto: Shutterstock

Hrvatski građani su se u 2023. od usluga elektroničkih komunikacija nastavili najviše koristiti govornim uslugama u mobilnoj mreži, pristupu internetu putem fiksne mreže i uslugom IPTV-a, izvijestili su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) na temelju svog istraživanja o navikama korištenja tim uslugama u 2023. godini.

Istraživanje su proveli krajem prošle godine na uzorku od oko tisuću punoljetnih građana (od 18 do 65 godina) utvrdivši da se navike korištenja elektroničkim komunikacijskim uslugama u Hrvatskoj nisu znatno promijenile u posljednje tri godine, posebice u onima koje su najviše korištene. 

Porast iskustava kibernetičkog napada

Većina ispitanih ili 77 posto rekla je da uslugu pristupa internetu u kućanstvu ima u sklopu paketa usluga, a njih čak 92 posto smatra da tako imaju sve potrebne usluge, što je tri posto više nego u prethodne dvije godine, kažu iz HAKOM-a.

Nadalje, 17 posto ispitanih ili tri posto više nego godinu prije, unatoč poduzimanju određenih sigurnosnih aktivnosti, ipak je doživjelo neki oblik kibernetičkog napada ili cyber bullyinga. Kako bi održali sigurnost na internetu, ispitanici su navodili da najčešće izbjegavaju preuzimanje aplikacija iz nepoznatih izvora, rabe sigurne lozinke, štite osobne podatke i ne stupaju u kontakt s nepoznatim osobama.

U kućanstvima gotovo svi na kućnom Wi-Fi-u i mobitelima

U kućanstvima se internetski korisnici najviše koriste, njih 91 posto, kućnom Wi-Fi mrežom, dok se putem mobilne spaja njih 55 posto. Od uređaja za spajanje na internet, njih 95 posto rabi pametne telefone, a nešto manje, 84 posto, prijenosna računala, dok stolna računala sve manje, u 2023. samo 44 posto ispitanih.

Internet za 88 posto ispitanih služi za čitanje elektroničke pošte, zatim za njih 85 posto za praćenje društvenih mreža, a za 83 posto za glasovne i video pozive. Iz HAKOM-a ističu i podatak da je više od 50 posto ispitanika u istraživanju reklo da bi ubuduće internet željeli više rabiti za rad na daljinu, a njih 38 posto i za obrazovanje.

Kod biranja operatora i dalje je za najviše korisnika, 78 posto, najvažnija brzina interneta te niska cijena paketa usluga, za njih 74 posto. Više od 60 posto ispitanika promijenilo je operatora jednom ili više puta, a 54 posto ih je najčešćim razlogom za to navelo nižu cijenu konkurencije, pri čemu ih je oko 37 posto reklo da nije sigurno bi li promijenilo operatora kod povećanja cijene do 10 posto.

Njih 32 posto navelo je i da nisu spremni platiti više za brži internet, a istraživanje je pokazalo i da trećina ispitanih nikada nije ni provjerila brzinu interneta te da ih je više od 50 posto od operatora dobilo informacije o maksimalnoj i uobičajenoj brzini.

U 2023. zabilježena je i relativno visoka razina zadovoljstva uslugama; 55 posto ispitanih korisnika kontaktiralo je s korisničkim službama više puta u godini pri čemu su više bili zadovoljni kvalitetom odgovora nego brzinom javljanja tih službi, pokazuje HAKOM-ovo istraživanje.

Hina/P.hr