'Zeleni' uređaj uz koji se ne moraju prazniti kante s biootpadom

1. svibnja 2022.

Uporabom inovativnog uređaja Griffon digestor trošak zbrinjavanja biootpada manji je 80 posto od klasičnog načina njegova zbrinjavanja

Zagrebačka tvrtka Griffon Waste Management nastala je kao odgovor na nedostatak 'zelenih' rješenja za zbrinjavanje ostataka hrane te rastuću potrebu poduzeća u Hrvatskoj za rješavanjem problema biootpada i ostataka hrane.

U svome 20-godišnjem iskustvu stručnjaci ove tvrtke mnogo su vremena i energije uložili u proučavanje tehnologije biodigestora te su u suradnji s kolegama u inozemstvu razvili vlastitu kombinaciju mikroorganizama i enzima za razgradnju biomase. Rezultat je Griffon digestor, uređaj za sprječavanje nastanka biootpada, dizajniran u Hrvatskoj, koji rabi potpuno inovativnu i zelenu tehnologiju. Riječ je o aerobnoj mikrobiološkoj razgradnji, što znači da razgrađuje ostatke hrane pomoću mikroorganizama i enzima uz prisutnost kisika sve do njihova potpunog raspadanja. Složenim procesima komadići hrane pretvaraju se u vodu, koja se potom ispušta u postojeću kanalizaciju objekta i zajedno s drugim otpadnim vodama izlazi u javni sustav odvodnje.

Maša PetranovićMaša Petranović/Foto: Privredni

Uporabom drugih uređaja i tehnologija za sprječavanje nastanka biootpada koje postoje na tržištu korisnik i dalje mora voditi brigu, primjerice, o dehidratu ili kompostu, dok kod aerobnih digestora, kakav je ovaj uređaj, nema nikakve brige o ostatku obrade - jer ostataka nema, pojašnjava Maša Petranović i dodaje da njihov Griffon predstavlja potpunu inovaciju na hrvatskom tržištu.

Znatno manji troškovi zbrinjavanja biootpada

Uređaj je namijenjen za zbrinjavanje ostataka hrane u profesionalnim kuhinjama, nije za kućnu upotrebu. Namijenjen je ugostiteljskim objektima poput restorana i hotela, ali i kuhinja javnih institucija poput bolnica, vrtića, škola… Dolazi u četiri veličine ovisno o kapacitetu ostataka hrane: najmanji može dnevno zbrinuti i do 150 kilograma otpada, dok najveći uređaj Griffon 1000 može dnevno 'preraditi' tonu ostataka hrane dnevno.

Primjerice, uz pomoć ovog uređaja osječki KBC uspješno se rješava i do tone ostataka hrane dnevno u svojoj kuhinji, na zelen i održiv način, uz mnogo manje troškove zbrinjavanja, a zaposlenici su mnogo zadovoljniji cjelokupnim procesom.

Uz KBC Osijek, prvi su klijenti ovog uređaja Dječji vrtić Srednjaci i Hotel La luna na Pagu. Tvrtka trenutačno vodi pregovore s više velikih potencijalnih poslovnih korisnika (hotelski lanci i javne kuhinje) koji su zainteresirani za uređaje, a u planu im je i prezentacija uređaja jedinicama lokalne samouprave za potrebe objekata u njihovu vlasništvu.

U Griffon Waste Managementu kažu da je uz ovaj uređaj trošak zbrinjavanja otpada 80 posto manji od klasičnog načina; nema više troškova prijevoza otpada, troškova odlaganja na odlagalištu, administracije, potencijalne deratizacije… Uz to, smanjuju se emisije CO2, nije potrebno hlađeno skladište za čuvanje biootpada do odnošenja na odlagalište, nema neugodnih mirisa, muha, glodavaca i sličnog jer nema ni privremenog skladištenja biootpada.

GriffonFoto: Griffon Waste Management

U planu širenje izvan Hrvatske

"Iako najviše ostataka hrane nastaje u kućanstvu (više od 50 posto), ipak gotovo jednako toliko nastane i u hotelima, restoranima, javnim institucijama poput bolnica, vrtića… A to se često, nažalost, zanemaruje. Naša je vizija da s uređajima Griffon na održivi i jednostavniji te ekonomičniji način zbrinemo one ostatke hrane koji ne dolaze iz kućanstava, a vjerujemo kako bismo tako rasteretili i gradove i općine koje već imaju dovoljno problema s komunalnim otpadom te se, kako čujemo s terena, nerijetko moraju baviti i otpadom iz restorana i okolnih ustanova", kaže Fran Dorčić, direktor tvrtke Griffon Waste Management.

U počecima poslovanja fokusirani su isključivo na hrvatsko tržište, ali s vremenom se žele širiti i na druga tržišta u regiji i Europskoj uniji.

"Vizija je tvrtke biti podrška društvu u stvaranju boljih i kvalitetnijih uvjeta za poslovanje i okoliš", zaključuju u Griffon Waste Managementu.

Ivana Barać/Franjo Maltar