Greške koje to ustvari nisu i mogu poboljšati karijeru

11. listopada 2021.

Foto: Shutterstock

Bez obzira na to što nekog može krasiti epitet uspješne žene, na poslovnom putu greške su neizbježne. Jednako tako, često se zna dogoditi da ono što se u jednom trenutku činilo kao najveća moguća greška, u nekom drugom može biti vjetar u leđa za karijeru.

Fast Company pobrojio je greške koje su uspješne poslovne žene smatrale kobnima, a za koje se ispostavilo da su se pozitivno odrazile na njihovu karijeru.

Igrati na sigurno

Na početku karijere Reshma Saujani imala je sve ono što se smatra tradicionalnim uspjehom.

"Međutim, želja da budem savršena sputavala me. Igranje na sigurno značilo je da je moja strast, borba za prava žena i djevojaka bila tek moja sporedna uloga", rekla je Reshma Saujani, koja je odlučila izaći iz sigurne zone te je osnovala međunarodnu neprofitnu organizaciju Girls Who Code, koja je diljem svijeta tehničkim vještinama naučila više od 185.000 djevojčica.

"Kad shvatimo da nas naše greške neće ubiti, a savršenstvo ne vodi nikamo, ništa nas ne može zaustaviti", kaže Rashema.

Biti netko tko niste

Julia Collins bila je suosnivačica Zume Pizza, automatiziranog carstva za proizvodnju i dostavu pizza procijenjenog na 2,25 milijardi dolara, a sada izvršna direktorica Planet Forwarda koji želi biti prvi brend regenerativne hrane. Kaže da je na početku karijere osjetila golemi pritisak da se prilagodi stilu vođenja ljudi oko sebe - posebno svojih starijih muških šefova.

"Ne samo da sam se osjećala neugodno u toj ulozi, nego sam bila i manje učinkovita kao vođa", rekla je Julia Collins koje je odlučila biti autentična.

Ne razmišljati izvan svoga posla

Ambika Singh započela je svoju karijeru u Microsoftovu marketingu, a poput mnogih mladih stručnjaka učinila je sve što je mogla da uspije na poslu. No, osnivačica i izvršna direktorica tvrtke za iznajmljivanje odjeće Armoire kaže kako je shvatila da su najvažnije lekcije koje je trebala naučiti bile izvan poslovnog okružja.

"U Microsoftu je bilo mnogo obuke i usredotočenosti na to kako tamo raditi", kaže Ambika Singh navodeći kako je zapravo bilo najvažnije upoznavanje i izgradnja odnosa s ljudima koji su je pratili tijekom cijele karijere.

P.hr/B.S.