Gredelj isporučio prvu od 18 lokomotiva za slovačku tvrtku ZSSK Cargo

31. kolovoza 2023.

Foto: TŽV Gredelj / Ilustracija

Tvornica željezničkih vozila Gredelj, član slovačke grupe Tatravagonka, isporučila je prvu od 18 moderniziranih lokomotiva za slovačkoga državnog teretnog prijevoznika ZSSK Cargo, priopćeno je iz te kompanije.

TŽV Gredelj u suradnji s češkom tvrtkom CZ Loko potpisao je, naime, ugovor za modernizaciju 18 lokomotiva starije serije 742 u moderne lokomotive EffiShunter 1000M za slovačkoga državnog teretnog prijevoznika ZSSK Cargo, u ukupnoj vrijednosti od oko 20 milijuna eura.

Ugovor uključuje mogućnost modernizacije još 20 lokomotiva.

Riječ je o složenoj i opsežnoj modernizaciji lokomotive 742, gdje će izvorni dijelovi ostati samo okvir okretnih postolja i glavni okvir. Međutim, i ti dijelovi značajno se moderniziraju i preinačuju. 

U pogonu Tvornice željezničkih vozila Gredelj u Zagrebu moderniziran je glavni okvir, izrađeni su i ugrađeni svi električni i zračni sustavi, a provedena je i završna montaža te ispitivanja lokomotive.

Tvrtka CZ Loko u Jihlavi modernizirala je, pak, okretna postolja i vučne motore te osigurala izradu modernizacijskog paketa za lokomotivu.

"Uspješan dovršetak prve lokomotive iz projekta obnove i modernizacije ukupno 18 lokomotiva iznova potvrđuje visoku razinu stručnosti i sposobnosti Gredeljevih radnika te opravdava ukazano povjerenje naših kupaca. Nadamo se i priželjkujemo nove projekte u Gredelju", poručio je u priopćenju Michal Sykora, generalni direktor Gredelja.

 

Hina/P.hr