U prošloj godini gradilo se 8,3 posto više nego godinu prije

8. ožujka 2019.

Shutterstock

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u prošloj godini veća je za 8,3 posto u odnosu na 2017. godinu, dok je vrijednost novih narudžbi istodobno povećana za 7,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, koji se odnose na poslovne subjekte s 20 i više zaposlenika. Samo u četvrtom lanjskom tromjesečju vrijednost građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima izvele tvrtke s 20 i više zaposlenih veća je za 12,7 posto nego u istom tromjesečju godinu prije, dok je vrijednost novih narudžbi u istom razdoblju povećana za 11,4 posto.

U kunama, ukupna vrijednost narudžbi građevinskih radova u dvanaest mjeseci prošle godine iznosi 19,2 milijarde kuna, pri čemu podjednaki iznos od oko 9,6 milijardi kuna otpada na narudžbe za radove na zgradama, te one na ostalim građevinama. Ukupna vrijednost radova koji su u tom razdoblju već izvedeni iznosi pak više od 22,9 milijardi kuna. Od tog iznosa, tvrtke s 20 i više zaposlenika s vlastitim su radnicima izvele radove vrijedne 15,5 milijardi kuna, a s podizvođačima u vrijednosti od 7,4 milijardi kuna.

Podaci DZS-a pokazuju i da se nešto veći dio ukupne vrijednosti građevinskih radova izvedenih s vlastitim radnicima u dvanaest lanjskih mjeseci, odnosno 7,9 milijardi kuna, odnosi na radove na zgradama, dok je vrijednost radova izvedenih na ostalim građevinama u tom razdoblju iznosila 7,6 milijardi kuna.

Najveći dio tog iznosa, 35,7 posto, odnosi se na nestambene zgrade, s udjelom od 31,1 posto slijede radovi na prometnoj infrastrukturi, izvršeni radovi na stambenim zgradama zauzimaju udio od 15,1 posto, a 15 posto radovi na cjevovodima, komunikacijskim i energetskim vodovima.

Hina, P.hr