Uskoro natječaj za prve sanacije oštećenih objekata

14. siječnja 2021.

 

Foto: Vlada RH Twitter

Država će na potpomognutom području u kojem je proglašena katastrofa u cijelosti osigurati financiranje obnove za one nekretnine u kojima stanuju njihovi vlasnici. U iduća dva tjedna bit će objavljen 10 milijuna kuna vrijedan natječaj za male i mikro poduzetnike za prve sanacije i opremanje objekata na potresom pogođenom području.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade istaknuo je kako je dosad na tom području prijavljena 41.500 šteta, pregledano 18.370 zgrada i kuća.

"To je, kada uspoređujemo sa Zagrebom gdje je u tri mjeseca pregledano 25.000 objekata, jako učinkovito i brzo", ocijenio je premijer.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat na sjednici Vlade predstavio je Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Govoreći o velikim razmjerima šteta koje su nastale nakon potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, istaknuo je kako je potrebno izmijeniti i dopuniti postojećih zakonski okvir da bi se omogućila provedba postupaka obnove i stambenog zbrinjavanja na području dviju najpogođenijih županija te dodatne sanacije koje su potresi prouzročili na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

"Prihvaćenim prijedlogom izmjena i dopuna proširuje se zemljopisno važenje Zakona na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, a Republika Hrvatska će na potpomognutom području u kojem je proglašena katastrofa u cijelosti osigurati financiranje obnove za one nekretnine u kojima stanuju njihovi vlasnici, odnosno njihovi srodnici", istaknuo je ministar Horvat.

U obnovu se uključuje i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje

Novost u ovim izmjenama jest i proširenje nadležnosti Fonda za obnovu na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, dok se radi povećanja djelotvornosti u provedbu obnove obiteljskih kuća na područjima pogođenim katastrofom uključuje Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a koji ima najveću prisutnost na tom prostoru.

Također, uzimajući u obzir činjenicu da je velik dio stanovništva na pogođenim područjima ostao bez svojih domova, pojačava se i model privremenoga stambenog zbrinjavanja pomoću pokretnih, privremenih i montažnih objekata. U skladu s time, država te lokalna i područna (regionalna) samouprava omogućit će privremeni smještaj u nekretninama kojima raspolaže, i to za one građane koji se trenutno ne mogu koristiti svojim nekretninama, kažu u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Uskoro natječaji za prve sanacije 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da sada prije svega slijedi obnova razrušenih objekata u gospodarskom smislu na potresom pogođenim područjima.

Napominjući kako su o obnovi objekata razgovarali i prije nekoliko dana na sastanku s predstavnicima poduzetnika i strukovnih organizacija, ministar Ćorić najavio je da će u idućem razdoblju "interventno reagirati" ako to bude potrebno, pri čemu je novinarima najavio i neke nove mjere.

"U iduća dva tjedna slijedi natječaj za male i mikro poduzetnike za prve sanacije i opremanje. Taj je natječaj vrijedan 10 milijuna kuna i pokušat ćemo time zatvoriti potrebe za nekoliko stotina obrtnika i mikro poduzetnika. U pripremi je i veliki natječaj za dizanje proizvodnih kapaciteta i digitalizaciju tehnoloških procesa u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo na potresom pogođenim područjima, ali će pritom Sisačko-moslavačka županija zbog potresa biti u nešto boljoj poziciji nego drugi dijelovi zemlje", najavio je Ćorić dodajući da su to i pretpostavke za održivi razvoj.

 

 

P.hr/Hina/I.B.