Samobor ukinuo porez na potrošnju

13. siječnja 2021.

Foto: Pixabay

Kako bi se olakšalo poslovanje ugostiteljima pogođenim posljedicama epidemioloških mjera, kojima se nastoji spriječiti daljnje širenje bolesti COVID-19, od 1. siječnja Grad Samobor ukinuo je porez na potrošnju.

Ovim porezom Grad je ostvarivao prosječni godišnji prihod od oko milijun kuna, a ukidanje poreza isključiva je odluka Grada Samobora, što omogućuje članak 20. Zakona o lokalnim porezima.

Sve potrebne radnje poduzete su već lani, kako bi odluka stupila na snagu početkom fiskalne godine, a što Zakon omogućuje. Konkretno, porez na potrošnju plaća se na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića prodanih u ugostiteljskim objektima na području Samobora. Obveznici poreza na potrošnju pravne su i fizičke osobe koje pružaju ugostiteljske usluge, dok osnovicu poreza na potrošnju čini prodajna cijena pića prodanog u ugostiteljskim objektima, pojašnjavaju. Visina stope na osnovicu iznosi tri posto.

Svi su obveznici poreza na potrošnju do 31. prosinca 2020. godine bili dužni sastaviti obračun poreza do posljednjeg dana u mjesecu, izvješće dostaviti Poreznoj upravi, a plaćanje obaviti do posljednjeg dana u mjesecu za prethodni mjesec. Porezna uprava provodi nadzor nad obračunom i plaćanjem poreza na potrošnju, u skladu s Odlukom.
Slijedom te odluke, od 1. siječnja ove godine na području Samobora nije potrebno iskazivati iznos poreza na potrošnju na fiskaliziranim računima, odnosno dovoljno je naznačiti da je stopa istog 0 posto i iznos nula.

"S obzirom na to da Grad Samobor tijekom proteklih godina stabilno i pozitivno posluje, ocijenili smo da oslobađanje od prihoda od poreza na potrošnju neće značajnije utjecati na izvršavanje budućih obveza, dok će ovo oslobađanje zasigurno biti dobrodošla pomoć ugostiteljima", kažu u Gradu.

P.hr/I.B.