Gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo 15,8 posto

26. studenoga 2021.

Gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo 15,8 posto

Foto: Shutterstock

Zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje, uvoza, izvoza i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 15,8 posto na godišnjoj razini, što je drugi kvartal zaredom kako se čvrsto oporavlja od koronakrize.

DZS je objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 15,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je drugi najveći skok gospodarstva, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u prethodnom kvartalu, što pokazuje da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka od koronakrize, tijekom koje je BDP pao četiri tromjesečja zaredom.

Tako snažan skok gospodarskih aktivnosti u proteklom kvartalu zahvaljuje se, među ostalim, niskoj bazi, budući da je u trećem tromjesečju prošle godine zbog provođenja epidemioloških mjera radi suzbijanja širenja covida-19 zabilježen pad BDP-a od oko 10 posto na godišnjoj razini. Rast gospodarstva u trećem kvartalu ove godine zahvaljuje se rastu gotov svih sastavnica BDP-a, a najviše osobne potrošnje, najveće sastavnice.

Porasle gotovo sve sastavnice BDP-a

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava porasla je u proteklom kvartalu za 16 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, nešto sporije u odnosu na 18,2-postotni rast u drugom kvartalu.

Izvoz roba i usluga porastao je, pak, za 48,8 posto na godišnjoj razini. Pritom je izvoz roba porastao 13,1 posto, a usluga 71,6 posto, ponajviše zbog oporavka turizma u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Uvoz roba i usluga povećan je istodobno za 13,9 posto na godišnjoj razini. Pritom je uvoz roba porastao za 12,4 posto, dok je uvoz usluga skočio 22,3 posto. Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, u proteklom tromjesečju za 7,6 posto na godišnjoj razini, sporije nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 18,1 posto. No, državna je potrošnja u proteklom tromjesečju pala, za 4,5 posto na godišnjoj razini.

Plenković: Brz, snažan i sveobuhvatan oporavak od koronakrize

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je da rast BDP-a u trećem kvartalu od 15,8 posto svjedoči o brzom i snažnom oporavku hrvatskog gospodarstva od koronakrize.

"Taj rast znači da je ovo daleko najbrža stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu među 21 članicom EU-a za koje zasad znamo podatke. Rast u Hrvatskoj je tri puta veći nego što je to prosjek članica Europske unije. U prvih devet mjeseci imamo 10,7 posto rasta BDP-a. Imamo najveći rast ikada, otkad je Hrvatske. To pokazuje zaista brz, snažan i izrazito kvalitetan, sveobuhvatan oporavak hrvatskog gospodarstva”, rekao je Plenković te je istaknuo da je rast rezultat vladine politike očuvanja radnih mjesta i „mudrog upravljanja” krizom u svim njezinim aspektima te doprinosa gospodarstva, turizma i građana.

Govoreći o komponentama BDP-a i njihovom utjecaju na rast, posebno je spomenuo rast izvoza usluga, odnosno turizma, te osobne potrošnje koja je porasla po najvećoj stopi od 1996. godine.

Vlada će po njegovim riječima učiniti sve da rast BDP-a u cijeloj 2021. godini bude najmanje devet posto.

 

Hina/P.hr

Tags