Gospodarska čekivanja za 2022.: Najveći rizik su nove varijante virusa

15. prosinca 2021.

Foto: Shutterstok

Pet faktora koji će oblikovati ekonomiju tijekom sljedeće godine su: štednja i potrošnja, oporavak lanaca opskrbe, ubrzavanje digitalizacije, rast putovanja i sve veći broj ekonomskih rizika, navodi se u globalnom izvještaju s projekcijama za nadolazeću godinu Mastercard Economics Instituta.

Najveća promjena dogodit će se u štednji kućanstava i potencijalnom utjecaju tog novca na potrošnju. Kućanstva su štedjela gotovo dvostruko više nego prije. Neki su vratili dugove, neki su taj novac uložili u posao, a treći ga drže u banci. Kako će se i koliko brzo taj novac trošiti, odredit će i dinamiku svjetske ekonomije u sljedećoj godini.

Mastercard Economics Institute predviđa da će potrošnja nagomilane ušteđevine rezultirati rastom svjetskog BDP-a od dodatna tri postotna boda, a ako se ušteđevine kućanstava budu trošile brže, rast globalnog BDP-a mogao bi dosegnuti 4,5 postotnih bodova. Uz to, očekuje se da će se gospodarski rast u 2022., nakon povratnog rasta u 2021., usporiti - jer vladini poticaji blijede, a inflacija raste, osobito u naprednim gospodarstvima.

Spremnost na digitalizaciju presudna za uspjeh tvrtki

Prema ovoj analizi provedenoj na 32 tržišta diljem svijeta, pandemija je značajno utjecala na porast potrošnje robe u odnosu na korištenje uslugama te je potrošnja dobara s 39 posto narasla na 47 posto uzdrmavši sektor usluga i opteretivši lance opskrbe. Kako se tijekom sljedeće godine granice budu više otvarale, potrošnja na robu i potrošnja na usluge uravnotežit će se. 

Istodobno, predviđa se da će 20 posto pomaka prema e-commerceu u maloprodaji ostati kao trajan trend te nastaviti oblikovati kako i što kupujemo. Uz to, u 88 posto zemalja obuhvaćenih izvještajem dogodio se rast u uslugama online pretplate, poput tjedne dostave namirnica, u usporedbi s godinom prije. Taksiji, virtualni partneri za tjelovježbu, iznajmljivanje bicikala i usluge povezane s kućnim ljubimcima među subjektima su koji se koriste ovim modelom.

Ova nas godina nije vratila u normalu

Povratak putovanjima 2021. bio je u potpunosti vidljiv na cestama i u zračnim lukama, ali nastavak rasta ovisi o novim varijantama virusa koje putovanja mogu i zabraniti.  Vidljiv je oporavak u domaćim i kratkim putovanjima (manje od 1.000 km), dok putovanja na srednjim udaljenostima (1.000 do 3.000 km) podliježu strožim ograničenjima, kao i daleka putovanja.

U 2022., s obzirom na to da će rizik od novih varijanti koronavirusa ostati visok, predviđa se da će vlade odgovoriti sigurnosnim mjerama, kao što su obvezno cijepljenje, umjesto zatvaranjima putnih koridora.

I dalje postoje rizici koji mogu poremetiti globalnu ekonomiju. Nove varijante virusa poput omikrona predstavljaju najveći neposredni rizik, ali tu su i drugi rizici koje treba držati pod kontrolom kako ne bi poremetili oporavak, kao što su porast cijena stanova, skok cijene nafte i međunarodni tarifni ratovi.

Zaključak je istraživanja da nas ova godina nije vratila u normalu, no ipak, ostvaren je napredak. Rast gospodarstava, sve veća dostupnost cjepiva i posvemašnja digitalizacija pridonijeli su oporavku poslovanja. Bez obzira na jasne i očite rizike, upravo u tom kontekstu očekuje se da će digitalna poduzeća procvjetati, potražnja potrošača i potrošačka moć rasti, a ekonomija iskustva ponovno se pojaviti.

P.hr/I.G.