U Gorskom kotaru očekuju rekordnu turističku godinu

12. srpnja 2023.

Foto: Shutterstock

U Turističkoj zajednici Gorskog kotara ove godine očekuju rekordni turistički promet jer je u prvih šest mjeseci na tom području boravilo 17,2 posto više turista te je ostvareno 16,8 posto više noćenja nego u istom razdoblju lanjske, rekordne godine.

Direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg ocjenjuje da su rezultati u prvoj polovici godine vrhunski te je razvidno da će i ova godina biti rekordna.

Ističe da je Gorski kotar strateški usmjeren na aktivni odmor, uz brojne atraktivne sportsko-rekreativne mogućnosti.

Trend rasta vidljiv je u domaćinstvima, najtraženiji je smještaj više kategorije, a više turista i noćenja u odnosu na prošlu, rekordnu godinu bilo je u svim goranskim gradovima i općinama.

Hrg ističe da stalno raste broj ležaja pa je sada 30,4 posto više ležajeva u odnosu na 2019. godinu.

Uz to, očekuje se 20 milijuna eura ulaganja u turističku infrastrukturu, u projekte koje su jedinice lokalne samouprave Gorskog kotara prijavile u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Prema recenzijama, posjetitelji su zadovoljni omjerom cijene i kvalitete, a hvale kvalitetu lokalne gastronomije, čistoću i gostoljubivost, rekao je Hrg. Smatra da Gorski kotar može izrasti u popularno turističko-planinsko odredište, udaljeno od mora 20-ak minuta vožnje.

Hina/P.hr