Automobili Google Street View vraćaju se u Hrvatsku

7. travnja 2021.

Foto: Google Street View

Automobili Google Street View vraćaju se u Hrvatsku. Sutra će krenuti na put obilazeći mnoge gradove i ceste diljem naše zemlje. Cilj je ponovne vožnje ažuriranje fotografija Google Street Viewa gradova, cesta i autocesta na Googleovim kartama.

Zahvaljujući usluzi Google Street View korisnici imaju priliku razgledati većinu hrvatskih gradova, kao što su Vukovar, Bjelovar ili Požega te brojne povijesne znamenitosti poput Orlandova stup u Dubrovniku, katedrale svetoga Jakova u Šibeniku ili osječke Tvrđe te prirodne ljepote poput Parka prirode Papuk.

U kompaniji su svjesni da se infrastruktura u gradovima, ali i među gradovima, s vremenom mijenja i razvija, da katkad prirodne katastrofe ostave svoj trag te da fotografije treba redovito ažurirati.

Street View popularna je značajka Googleovih karata dostupna u više od 220 zemalja širom svijeta te u dijelovima Arktika i Antarktike. Zahvaljujući njoj, korisnici mogu razgledavati različite ulice te kulturno i nacionalno nasljeđe u krugu od 360 stupnjeva. Dostupna je i u aplikacijama Google Earth i Googleovim kartama za mobilne uređaje.

U Hrvatskoj je usluga Street View dostupna od 2012. godine i stalno se ažurira kako bi omogućila što vjerniju sliku stvarnosti. Uz ulice i ceste, Google je fotografirao i pješačke zone hrvatskih gradova i drugih mjesta do kojih automobili nemaju pristup, poput splitske Rive ili Staroga grada u Varaždinu.

Iz Googlea poručuju da ulažu maksimalne napore kako bi se zaštitila privatnost, a istodobno se svim korisnicima omogućile prednosti usluge Street View. Pojašnjavaju da svakoj objavi prikupljenih fotografija prethodi obrada posebnom tehnologijom koja zamućuje lica ljudi i oznake registarskih pločica kako se ne bi mogli identificirati te tako štiti privatnost ljudi. Street View omogućuje i uklanjanje označenih fotografija koje možete prijaviti pritiskom na tipku 'Report a problem' u donjem lijevom kutu fotografije.


P.hr/I.B.