Potražnja za građevinskim radovima u RH će se povećati

23. srpnja 2020.

Foto: Pixabay

Prema najnovijem Deloitteovom godišnjem izvješću Globalne građevinske sile, stotinu najvećih građevinskih društava ostvarilo je prihode veće od 1,462 bilijuna američkih dolara u 2019., što je porast od pet posto u odnosu na prošlu godinu.

"Građevinski prihodi nastavili su rasti u 2019. Podaci ne obuhvaćaju učinak pandemije virusa COVID-19 na financijske rezultate, o kojemu ćemo više znati tek kasnije. Globalni gospodarski izgledi postali su nesigurni uslijed pandemije, ali građevinski sektor i dalje je otporan te se očekuje njegov skroman rast u 2020.", ističe Dejan Obradović, menadžer u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja.

Dejan_Obradovic 700x600   Dejan Obradović/ Foto:Deloitte

Kineska su društva i dalje najzastupljenija među 100 najuspješnijih građevinskih društava s obzirom na prihode. Konkretno, prihodi kineskih građevinskih društava čine 44 posto ukupnih prihoda. Ostali azijski igrači, osobito iz Japana i Južne Koreje, kao i društva iz Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Španjolske, znatno su zastupljeni među najuspješnijim građevinskim društvima. Japan ima najveći broj trgovačkih društava među 100 najuspješnijih, odnosno njih 15, slijedi SAD sa 13, Kina sa 12 i Ujedinjeno Kraljevstvo sa 11.

Razlog prevlasti kineskih trgovačkih društava je veličina kineskog građevinskog tržišta, s obzirom na to da su prihodi od prodaje na inozemnom tržištu azijskih društava niži od prihoda od prodaje na inozemnom tržištu ostatka najuspješnijih društava u smislu udjela u ukupnim prihodima od prodaje.

Europska društva imaju najveći tržišni udio

Međutim, kineska i korejska društva preuzimanjima su povećala svoju prisutnost ne samo na azijskom tržištu, već i na tržištima Europe te Sjeverne i Južne Amerike. Europska građevinska društva i dalje su igrači prisutni na najvećem broju inozemnih tržišta.

Kad je riječ o tržišnoj kapitalizaciji, europska društva imaju najveći tržišni udio među 100 najuspješnijih 37  posto, slijede ih kineska 18 posto, američka  16  posto  i japanska građevinska društva.

Financijski rezultati najuspješnijih građevinskih društava bili su neujednačeni u 2019. Među 100 najuspješnijih, više od polovice društava zabilježilo je porast prihoda od prodaje, a 10 ih je ostvarilo dvoznamenkasti rast. S druge strane, 13 je društava zabilježilo pad prihoda veći od 10  posto.

Pandemija ubrzava digitalizaciju

Pandemija možda ubrzava način na koji građevinski sektor pristupa uporabi novih industrijskih i digitalnih tehnologija. Napredna područja kao što su umjetna inteligencija i analitika imaju potencijal za ostvarenje znatne vrijednosti u sektoru građevine, no vrlo je malo društava u stanju proširiti njihovu uporabu izvan konkretnih pilot projekata.

U kontekstu Hrvatske, broj izdanih građevinskih dozvola u 2019. u odnosu na 2018. porastao je za 5 posto, dok se u prvih 5 mjeseci 2020. godine broj izdanih dozvola smanjio za 17 posto primarno kao utjecaj pandemije virusa COVID-19 i povezanih ograničenja u promatranom vremenskom razdoblju.

Utjecaj potresa u Zagrebu je kvantificiran na 86 milijardi kuna, dok je ukupna vrijednost građevinskih radova izvedenih tijekom 2019. iznosila 18 milijardi kuna, iz čega je evidentno da će potražnja za građevinskim radovima biti značajno povećana u sljedećim godinama.

P.hr/I.G