Potrošnja na poslovna putovanja tek bi 2026. mogla dosegnuti 2019.

16. kolovoza 2022.

Foto: Shutterstock

Globalna potrošnja na poslovna putovanja oporavlja se u odnosu na prve dvije pandemijske godine, no zbog pogoršanja makroekonomskih uvjeta s rastućom inflacijom, cijenama energije, manjkom radne snage, izazovima u opskrbi i drugima, dostizanje potrošnje iz 2019. od oko 1,4 bilijuna dolara očekuje se tek 2026.

Prognoze su to iz novoga godišnjeg izvješća Globalnog udruženja za poslovna putovanja (GBTA) "2022 GBTA Business Travel Index Outlook", koje pokriva 73 zemlje i 44 industrije.

Prošlogodišnja prognoza označavala je 2024. kao godinu oporavka poslovnih putovanja i potrošnje na njima, no sada se taj oporavak, kako kažu istraživači, odgađa za oko 18 mjeseci zbog novonastalih makroekonomskih i geopolitičkih izazova i problema od početka 2022. godine. Kao otegotne okolnosti u izvješću se navode i održivost okoliša te regionalni utjecaj rata u Ukrajini.

Slijedom svega, predviđa se da će u 2022. potrošnja na poslovna putovanja po svijetu dosegnuti 933 milijarde dolara, za razliku od 2021. kada je iznosila 697 milijardi dolara i 2020. kada je bila tek 661 milijardu dolara, što je bio pad od 54 posto u odnosu na 1,4 bilijuna dolara potrošenih u 2019. godini.

Najslabiji oporavak u zapadnoj Europi

U dosadašnjem blagom oporavku potrošnje na poslovna putovanja najveći doprinos imala je sjeverna Amerika, ali i ona je još daleko od 2019., kao i kod zračnih prijevoznika i hotela koji se u pandemijskim godinama oslanjaju više na turizam ne bi li popunili prazninu nastalu padom korporativnih putovanja.

S druge strane, najveći pad potrošnje na poslovna putovanja u pandemiji, pa i najslabiji oporavak bio je u zapadnoj Europi, koja je, prema istraživanju GBTA-e, jedina regija u svijetu koja je 2021. imala pad potrošnje na poslovna putovanja zbog širenja COVID-a u varijanti omikron te godine i početkom 2022.

Iz GBTA-e naglašavaju da će oporavak u 2022. godini ovisiti o nekoliko faktora: od daljnjih globalnih napora u cijepljenju i nacionalnim politikama putovanja pa do raspoloženja poslovnih putnika i politike upravljanja putovanjima, što se, po njima, posljednjih šest mjeseci prilično poboljšalo.

No, ipak ne očekuju da će se globalna potrošnja vratiti na 1,4 bilijuna dolara do sredine 2026. godine, za kada predviđaju da će dosegnuti 1,47 bilijuna dolara.

GBTA je jedno od najvećih svjetskih udruženja za poslovna putovanja i sastanke sa sjedištem u Washingtonu (SAD), koje djeluje na svim kontinentima pružajući usluge mreži od više od 28.000 profesionalaca za putovanja.

Hina/P.hr