Hrvatska tvrtka u Švicarskoj gradi tvornicu cjepiva za koronavirus

15. listopada 2020.

Samoborska Klimaoprema je angažirana kao glavni projektant i izvođač radova na tvornici cjepiva u švicarskom gradu Vispu

Foto: Klimaoprema/ FB

Švicarska tvrtka Lonza, koja je odlučila započeti s proizvodnjom cjepiva za COVID-19, i to u velikim količinama, za taj posao angažirala je hrvatsku kompaniju Klimaoprema kao glavnog projektanta i izvođača za proizvodni pogon u Švicarskoj, objavljeno je u glasilu ovog proizvođača opreme za ventilaciju i klimatizaciju, koji ove godine slavi 45. obljetnicu.

Klimaoprema će biti odgovorna od faze idejnog projekta do završetka validacije i primopredaje korisniku. Novi proizvodni pogon nalazi se u Lonzinom kompleksu Ibex u gradu Vispu, a sastoji se od vrhunskog pogona i izuzetno fleksibilnoga poslovnog modela što rezultira brzom realizacijom projekata i pokretanjem proizvodnje, a istodobno zadržava visoku fleksibilnost za potrebe kupaca. Dostupnost tehnološke agnostičke jezgre i ljuske sa središnjim zalihama, logistikom i centralnom infrastrukturom, uz iskusan inženjerski i operativni tim, omogućuje brzu primjenu složenih GMP proizvodnih modula.

"Proizvodni prostor, koji uključuje okvirno 2.500 četvornih metara, klasa CNC do C, potrebno je dizajnirati i izvesti u rekordnih šest mjeseci, od ideje do prve proizvodnje. Ova brzina omogućit će da prva cjepiva za tržište budu dostupna već početkom 2021. godine, što je u ovim trenucima nesigurne budućnosti i problematike na svjetskoj razini presudno", ističe se u tekstu koji potpisuje projekt-menadžer Klimaopreme Marin Martinaga navodeći kako je svima jasno koliko je ovaj projekt važan za Lonzu, a prepuštanje cjelokupnog vođenja projekta pokazuje koliko povjerenje švicarska tvrtka ima u Klimaopremu.

U samoborskoj tvrtki ističu kako uspješni završetak ovog projekta, koji će zahtijevati ogromne napore, može pozicionirati Klimaopremu u sam vrh tvrtki za inženjering u Europi.

Lonza-Visp- sedrik-Nemeth.jpg© Sedrik Nemeth

Inače, u svibnju 2020. švicarska je Lonza potpisala glavni ugovor s američkom biotehnološkom tvrtkom Moderna Therapeutics za pomoć u proizvodnji perspektivnog cjepiva protiv Covid-19 pomoću nove mRNA tehnologije. A  s vremenom bi se u novim pogonima godišnje trebalo proizvoditi 300 milijuna doza cjepiva.

P.hr/I.G.