Frühwald podržava inicijativu HGK za pomoć građevinskom sektoru

1. srpnja 2020.

Foto: HGK ŽK Split

Čelnici HGK - Županijske komore Split obišli su proizvodni pogon tvrtke Frühwald, koji se nalazi u gospodarskoj zoni u Dicmu. U razgovoru s direktoricom Anitom Bralić i suradnicima upoznali su se s poslovanjem tvrtke, stanjem u proizvodnom sektoru nakon popuštanja mjera izazvanih pandemijom Covida-19 te daljnjim planovima.

Bez obustavljanja proizvodnje

Tvrtka Frühwald je proizvođač betonske galanterije s dugogodišnjim iskustvom te se u potpunosti oslanja na hrvatsko tržište, uglavnom dalmatinsko. Nakon kompletnog renoviranja i modernizacije pogona 2018. godine, u prošloj su godini zahvaljujući inovativnom pristupu te kvaliteti i dizajnu svojih proizvoda za graditeljstvo ostvarili značajan rast prodaje, koji se nastavio i u prvom kvartalu ove godine. Tvrtka na tržište plasira proizvode za infrastrukturu te ploče i opločnjake za kuće, okućnice, terase i vrtove. Iako u Frühwaldu nisu prekidali s radom, dolazak ljetne sezone i obustavljanje građevinskih radova bitno utječe na poslovanje ove tvrtke.

"Frühwald pozdravlja i u potpunosti podržava inicijativu Hrvatske gospodarske komore da se omoguće građevinski radovi u ljetnom razdoblju, jer bi to puno značilo za opstojnost poslovanja u ovim izrazito nesigurnim vremenima, kako za brojne male poduzetnike tako i za veće tvrtke u građevinskom i povezanim sektorima'', poručuju iz tvrtke.

Pomoć građevinskom sektoru

Kako je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj u više navrata istaknula, HGK je u ime građevinskih kompanija, uputila zahtjev nadležnom ministarstvu kako bi se pomoglo građevinskom sektoru, ubrzao njegov opravak od koronakrize i omogućila realizacija zakazanih radova, imajući na umu skromniju turističku sezonu.

"Nalazimo se u posebnoj situaciji, u kojoj je potrebno ispitati i iznaći načine za suživot građevinskih radova i turizma, gdje god je to moguće, vodeći podjednako računa o objema djelatnostima koje imaju izuzetno važno mjesto u strukturi našeg gospodarstva. Koronakriza je, nažalost, u svega par mjeseci iznijela na vidjelo sve nedostatke prevelike ovisnosti gospodarstva o jednoj djelatnosti te je uz izuzetan značaj turizma za Hrvatsku, i potrebu njegovog očuvanja i daljnjeg održivog razvoja, nužno raditi na jačanju industrijske proizvodnje kao generatora gospodarstva“, istaknuli su iz HGK ŽK Split. 

Predstavnici HGK ŽK Split iskoristili su prigodu te su upoznali domaćine s novim uslugama i aktivnostima HGK, posebno tijekom digitalizacije poslovanja HGK, Katalogom hrvatskih proizvoda, projektom online b2b sastanaka hrvatskih tvrtki i inozemnih partnera pomoću platforme 'Go Global – Go Virtual.  Dogovoren je i nastavak dosadašnje kvalitetne komunikacije i suradnje na unapređenju gospodarstva Splitsko dalmatinske županije.

 

P.hr/ J.V.