Franco Palma odnio Zlatnu kunu za životno djelo

21. studenoga 2018.

Cijelu je karijeru posvetio hotelijerstvu

Franco Palma ovogodišnji je dobitnik Zlatne kune za životno djelo, a uručio mu ju je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. Rođen je u Puli 1947. godine, a od 1969. godine diplomirani je ekonomist. Svoj poslovni put započeo je već godinu nakon diplome, kada je u HTP Rivieri Poreč radio kao referent za plan i analizu, da bi već 1971. postao šef istoimenoga odjela te na toj poziciji ostaje narednih sedam godina. Karijeru nastavlja kao pomoćnik generalnoga direktora u RO Rivieri Poreč, gdje u četiri godine napreduje preko zamjenika, do same pozicije generalnoga direktora. Potom, 1994. godine, dolazi na mjesto predsjednika Uprave društva Riviera Holding d.d. (odnosno Riviera Poreč d.d., Riviera Adria d.d. Poreč – današnji Valamar Riviera d.d.) i tamo ostaje sve do umirovljenja 2008.

Uz sve to, bio je čelna osoba u Predsjedništvu Hrvatske udruge hotelijera i restoratera te predsjednik Izvršnog odbora, Član Upravnog odbora HGK, predsjednik Istarske koordinacije za turizam pri HUP-u te član u brojnim turističkim vijećima, zajednicama i savjetima.

Tijekom čitave svoje karijere, na prvo je mjesto stavljao ono ključno – kvalitetu te je aktivno regenerirao strategiju razvoja turizma. Njegova je ambicija uvijek stremila prema profitabilnosti i uzdizanju poslovanja na europsku razinu, a sve radi finog brušenja kakvoće i, posljedično, povećanja prihoda, po čemu će se u ovoj grani djelatnosti zasigurno dugo pamtiti. O tome svjedoče i priznanja, poput Reda Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića za izuzetne usluge u gospodarstvu, koju je zavrijedio 1997. godine.

Uz bogat i uspješan poslovni život, ponosan je na suprugu koja ga neprestano podupire, otac dvoje djece te djed dviju unuka i jednoga unuka.