Fortenova u prvih devet mjeseci s prihodima iznad 30 mlrd. kuna

22. studenoga 2022.

Foto: Fortenova grupa

Fortenova grupa u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvarila je  ukupne konsolidirane prihode iznad 30 milijardi kuna te prilagođenu konsolidiranu dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznad dvije milijarde kuna, doznaje se iz te Grupe.

Ukupni konsolidirani prihod iz kontinuiranog poslovanja u tom je razdoblju premašio 30 milijardi kuna, što je 38 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije. Bez utjecaja integracije slovenskoga trgovačkog lanca Mercatora, ukupni se prihod iz kontinuiranog poslovanja povećao za gotovo 15 posto u tom razdoblju.

Kako ističu iz Fortenove, porast prihoda proizlazi iz operativnih poboljšanja i odlične ovogodišnje turističke sezone, no napominju da je na to utjecala i inflacija.

Prilagođena konsolidirana EBITDA za to razdoblje premašila je dvije milijarde kune, što je za otprilike 20 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine.

Kako su naveli iz Fortenove, u prvih devet mjeseci Fortenova je imala dobit iz kontinuiranog poslovanja, unatoč troškovima duga i povećanim troškovima naknada zaposlenicima.

Novčana pozicija Grupe na kraju rujna 2022. bila je nešto ispod dvije milijarde kuna, a iz Fortenove navode da ona ostaje snažna odražavajući sezonski karakter poslovanja, uobičajen za ovo doba godine.

Prilagođeni omjer zaduženosti na kraju rujna ove godine bio je nešto manji od 3,6 puta neto dug u odnosu na prilagođenu EBIDTA-u, čime se potvrđuje usmjerenost Grupe na smanjenje zaduženosti.

Usporedbe radi, ukupni konsolidirani prihod Fortenova grupe u prvih devet mjeseci lani iznosio je 22 milijarde kuna, dok je usklađena konsolidirana EBITDA iznosila 1,7 milijardi kuna, a neto dobit 1,3 milijarde kuna. Krajem rujna 2021. Grupa je na računu imala 2,5 milijardi kuna u novcu i novčanim ekvivalentima, a zbog značajnog smanjenja duga uslijed prodaje segmenta Zamrznuta hrana omjer zaduženosti tada je smanjen na 4,2 puta u odnosu na EBITDA-u.

"Fortenova je imala izvrsnih prvih devet mjeseci ove godine", izjavio je glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško na brifingu s novinarima.

Istaknuo je da je najbitnije za Grupu da je u protekle četiri godine intenzivno radila na razduživanju. "Duplo je smanjena naša zaduženost. Omjer naše EBITDA-e i zaduženosti prije četiri godine bio je 7,2, a na kraju trećega kvartala ove godine 3,6", naglasio je Peruško.

Više pojedinosti o financijskim rezultatima Fortenova grupe bit će objavljeno sljedeći tjedan, nakon što se konačni rezultati prezentiraju dioničarima Grupe.

 

 

 

Hina/P.hr