Fortenova oko Leda u ekskluzivnim pregovorima s Nomad Foodsom

11. siječnja 2021.

Foto: Ledo plus

Nakon dovršetka procesa dubinskog snimanja u postupku prodaje kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom, koje zajedno s nekoliko manjih povezanih društava čine Poslovno područje zamrznute hrane, Fortenova grupa odlučila je krenuti u sljedeću fazu procesa ulaskom u ekskluzivne pregovore s američko-britanskom tvrtkom Nomad Foods, riječ je o najvećoj europskoj tvrtki upravo u području smrznute hrane, s prihodima oko 2,3 milijarde dolara.

"Nomad Foods jest kompanija s izvrsnim investicijskim i operativnim postignućima i jasnim fokusom na segment zamrznute hrane u Europi. Ima još, naravno, jako mnogo posla te treba ispuniti niz uvjeta prije nego što postignemo konačni dogovor, ali svakako očekujemo da ćemo u tome uspjeti", rekao je James Pearson, izvršni direktor za financije Fortenova grupe.  

Glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško istaknuo je kako je postupak dubinskog snimanja za Poslovno područje zamrznute hrane, u kojem je sudjelovalo više stranaka, uspješno priveden kraju prihvaćanjem nastavka pregovora ekskluzivno s tvrtkom Nomad Foods, koja se dosad pokazala iznimno snažnim potencijalnim partnerom.

"Ova transakcija za nas je dio procesa optimizacije kapitalne strukture koji će omogućiti Fortenova grupi daljnji razvoj. Očekujem da će sljedeća faza prodaje djelatnosti Zamrznute hrane biti dovršena krajem prvoga kvartala 2021. godine potpisivanjem kupoprodajnog ugovora. U tom bi slučaju transakcija mogla biti zaključena čim pribavimo regulatorna odobrenja, moguće tijekom ljeta 2021. godine", rekao je Peruško te dodao kako će nastaviti redovito i pravodobno obavještavati o razvoju situacije.

Nomad Foods potvrdio pregovore s Fortenovom

Nomad Foods je vodeći europski proizvođač smrznute hrane koji ima poznate brendove koji uključuju Iglo, Birds Ey, Findus itd. Sjedište mu je u Britaniji, a dionice su mu izlistane na njujorškoj burzi. I oni su potvrdli je ekskluzivne pregovore s Fortenova grupom o stjecanju poslovnog područja zamrznute hrane koje uključuje Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom

"Poslovno područje smrznute hrane Fortenove ima vodeći europski portfelj smrznute hrane poznatih lokalnih marki koji dobro poznaju potrošači u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i nekoliko drugih zemalja jugoistočne Europe. U tim područjima je tržišni lider gdje posluje u brojnim kategorijama uključujući ribu, voće, povrće, gotovu hranu, tjesteninu i sladoled", navodi se u objavi Nomad Foodsa.

Akvizicijom programa smrznute hrane Fortenove Nomad Foods bi proširio svoj portfelj na nova i razvijajuća europska tržišta uz istodobno stvaranje pozicije za potencijalnu buduću konsolidaciju unutar središnje i istočne Europe.

P.hr/I.G.