Prosperus Growth uložio u uspješnu hrvatsku tvrtku

13. siječnja 2022.

Aleksandar Lazinica / Foto: IntechOpen

Fond rizičnoga kapitala Prosperus Growth u svojoj trećoj transakciji od osnutka uložio je u IntechOpen, uspješnu hrvatsku kompaniju koja je svjetski lider na tržištu znanstvenih knjiga Open Access Book. IntechOpen u svojoj bazi sadrži relevantne znanstvene radove iz područja fizike, inženjerstva, zdravstva, tehnologije, biologije i društvenih znanosti.

Učinivši znanstvene teme globalno dostupnima putem e-knjiga, kompanija uspješno promiče i popularizira znanost. U kolovozu ove godine utjecajna svjetska tvrtka za poslovne analize i marketinške trendove Delta Think proglasila je riječki IntechOpen vodećim svjetskim izdavačem knjiga Open Access.

"Ponosni smo što ulažemo u organizacije i projekte kao što je IntechOpen. Riječ je o jednoj od rijetkih hrvatskih kompanija koje predvode globalne trendove. IntechOpen ne samo da konkurira među svjetskim tvrtkama već diktira i dinamiku tržišta na kojem posluje. Ovom smo transakcijom nastavili potvrđivati ono što smo najavili pri lansiranju fonda, a to je usmjerenje Prosperus Growtha na perspektivne kompanije koje teže izvrsnosti i imaju potencijal višestrukog rasta", naglasio je Joško Miliša, predsjednik Uprave društva Prosperus-Invest koje upravlja fondom Prosperus Growth.

Joško Miliša Joško Miliša / Foto: Prosperus Growth 

Investicija u većinski paket udjela tvrtke, čiji je jedan od osnivača Aleksandar Lazinica, serijski poduzetnik, javnosti najpoznatiji kao vlasnik gastrobrenda Submarine, predstavlja jedno od najznačajnijih domaćih ulaganja u znanje, obrazovanje i umrežavanje akademske zajednice.

"Uvjeren sam da će nam suradnja s fondom Prosperus Growth otvoriti nove prilike i mogućnosti. Ova je transakcija dobrodošla potvrda uspješnog poslovanja IntechOpena koji će zasigurno i dalje ostati tržišni lider na području knjiga Open Access, uz mogućnost širenja u nove tržišne niše i područja u kojima do sada nismo bili prisutni. Znanost i tehnologija ostat će u fokusu našega rada te ćemo se u području izdavaštva e-knjiga i dalje voditi ključnim načelom: na inovativan i lako dostupan način svima približiti dostignuća suvremene znanosti", izjavio je Aleksandar Lazinica.

IntechOpen

Foto: IntechOpen 

Fond rizičnoga kapitala Prosperus Growth s privatnom ponudom, u kojem je od ulagača prikupljeno više od 59 milijuna eura, novost je na hrvatskome financijskom tržištu, a putem programa CROGIP podržali su ga Europski investicijski fond i Hrvatska banka za obnovu i razvitak investirajući 49,99 posto ukupnoga kapitala fonda. Nakon prve dvije investicije usmjerene u IT kompanije, Prosperus Growth sada ulazi i u sektor izdavaštva.

 

P.hr/I.G.