Fokus na visoku kvalitetu i u koronakrizi daje rezultate

2. siječnja 2021.

Foto: Privredni.hr

U svakom zlu treba pronaći nešto dobro - upravo ovom dobro poznatom izrekom zagrebačka tekstilna tvrtka Splendor tekstil odlučila je odgovoriti na izazove pandemije koronavirusa koja u svojem čvrstom stisku drži cijeli svijet te pokazati da svaka kriza može završiti pozitivnim ishodom.

Ova obiteljska tvrtka posluje već dva desetljeća, sjedište ima u Zagrebu, dok su joj pogoni u Klanjcu i Sesvetama, a zapošljava više od 50 ljudi. Prije koronakrize bili su u javnosti  sinonim za proizvodnju specijalne funkcionalne profesionalne odjeće, odnosno odjeće Gore-tex. Sada u novootvorenim pogonima u Sesvetama, kapaciteta četiri milijuna komada mjesečno, svake sekunde proizvedu dvije kirurške četvoroslojne maske.

"Pandemija je riječ koja nas je prilično zabrinula ovog proljeća jer, bez obzira na ugovorene poslove, nismo bili sigurni kako će funkcionirati promet roba te kako organizirati proizvodnju na epidemiološki prihvatljiv način, s najmanjim rizikom za naše radnice. Poduzeli smo sve preporučene mjere, organizirali rad po smjenama i reducirali rizik", pojašnjava nam voditeljica razvoja u Splendor tekstilu Suzana Perčić te dodaje kako je odmah nakon toga nastupila nestašica zaštitne opreme te je tada Ministarstvo gospodarstva s Hrvatskom gospodarskom komorom poticalo tekstilne proizvođače da barem dio proizvodnje preusmjere na proizvodnju medicinskih maski.

Splendor tekstil, pogon sesvete Foto: Splendor tekstil

"Neki su počeli šivati platnene maske, ali mi smo gledali dugoročnije i odlučili pokrenuti proizvodnju 'pravih' medicinskih maski. Od odluke do uplate prvog stroja prošlo je tjedan dana, a do početka proizvodnje još 30-ak dana. U tih mjesec dana trebalo je organizirati prostor, ekipirati ljude, naučiti milijun stvari o medicinskim proizvodima o kojima nikada nismo niti razmišljali, pripremiti sav potreban repromaterijal, odraditi laboratorijska ispitivanja i registraciju pri Halmedu. I - uspjeli smo", opisuje Perčić.

Kao i u proteklih 20 godina, vrlo su brzo uvidjeli da i u ovom dijelu poslovanja moraju napraviti iskorak jer se u situaciji pandemije virusa svi štite antibakterijskim (medicinskim) maskama. Međutim, one koje su visokoučinkovite za zaštitu respiratornog sustava, bile su i preskupe za široku populaciju.

"I tako je nastala ideja o filtaru koji bi, uz visoki stupanj bakterijske, imao i visoki stupanj virusne filtracije, a kao finalni proizvod bio dostupan svima i, naravno, neškodljiv. Čim su laboratorijska ispitivanja pokazala upravo ta ciljana svojstva, komercijalizirali smo masku i ona je danas dostupna u svim ljekarnama koje su prepoznale njenu vrijednost i prednost nad drugim maskama", kaže Perčić te navodi kako su laboratorijska ispitivanja i dalje u tijeku te vjeruju da će i njihova maska uskoro dobiti status medicinskog proizvoda.

Splendor tekstil-maske Foto: Splendor tekstil

Otvaranje tržišta i izvan Europske unije 

U Splendor tekstilu razmišljaju dugoročno, pa bi tako, prema njihovim planovima, proizvodnja maski trebala biti sastavni dio njihova poslovanja i u budućnosti jer im maske otvaraju mnogo šire tržište od dosadašnjeg. Naime, u svojih 20 godina otkako posluju, uz domaće tržište uspjeli su otvoriti vrata brojnih zemalja Europske unije, i to uglavnom Njemačke, Italije i Slovačke, ali otvaraju im se mogućnosti i u Poljskoj, Estoniji i Ukrajini.

"Proizvodnja je kompleksna priča bilo gdje, pa tako i u Hrvatskoj. Od samog početka  fokusirali smo se na visoku kvalitetu jer nismo htjeli biti tek 'jedna od žaba u bari', s obzirom na to da je naša 'bara' mala. Usmjerili smo se na brend Gore-tex i gotovo smo 20 godina jedini licencirani partner na našem tržištu. Po tome smo prepoznatljivi i ističemo se među drugim tekstilnim tvrtkama. Iza tog partnerstva stoje visoki zahtjevi kvalitete kompletnoga proizvodnog procesa, mnogo ulaganja u edukacije, timski rad, praćenje noviteta, konstantno traženje inovativnih rješenja, suradnja s tekstilnim institutima i laboratorijima", kaže Perčić te navodi da u Hrvatskoj nedostaje poticanje iznadprosječnog.

Splendor tekstil-pogon Klanjec Foto: Splendor tekstil

"Iznadprosječno i kvalitetno najčešće je i najjeftinije, ali se tako ne percipira u našem sustavu javnih nabava gdje je najlakše ništa ne mijenjati i stalno voziti po utabanim stazama. Iskorak u kvaliteti znači bolji proizvod, bolja zaštita radnika, ali i njihovo zadovoljstvo – osjećaj da se nadležne službe brinu i da im je stalo. S druge strane, kad kupujete kvalitetan proizvod, njegovo je trajanje znatno dulje, rjeđe su potrebni postupci nabave i u konačnici je to obično i financijski najisplativije rješenje", kaže Perčić koja, kad je riječ o ocjeni ove 2020. godine, kaže jednostavno kako je bila - izazovna.

Splendor tekstil-jakna Gore-tex Foto: Splendor tekstil

"Svi pametni poslovni ljudi uvijek planiraju i rade projekcije i strategije. A onda vas zadesi nešto ovakvo, globalno, veliko i opasno - i sve to pada u vodu te se ili bacite na glavu u nove izazove ili ne. Mi jesmo", kaže Perčić koja se nada da će 2021. donijeti smirenje, ali smatra i kako još dugo nećemo moći biti opušteni kao nekad i da će nam maska još dugo biti na licu.

"Planovi? Ima ih, naravno – razvoj novih proizvoda, unapređenje procesa, uvođenje novog sustava upravljanja kvalitetom, širenje na druga tržišta, i unutar EU-a i izvan njega, itd. Ali ova nam je godina pokazala da se jedni planovi lako mogu pretvoriti u neke sasvim druge", kaže na kraju voditeljica razvoja u Splendor tekstilu Suzana Perčić.

Ilijana Grgić