Finska želi udvostručiti roditeljski dopust za očeve

10. veljače 2020.

Foto: Pixabay

Finska želi dati očevima pravo na roditeljski dopust za novorođenu djecu na jednakoj razini kao i majkama.

Finska vlada, koju vodi tridesetpetogodišnja socijaldemokratkinja Sanna Marin, planira gotovo udvostručiti očinski dopust na sedam mjeseci kako bi trajao jednako kao majčinski dopust.

Ministrica zdravstva i socijalne skrbi Aino-Kaisa Pekonen ističe kako ova radikalna reforma želi ojačati jednakost spolova te da se njenom provedbom žele boriti sa značajnim smanjenjem broja novorođenih u toj zemlji. Pekonen ističe kako su Island i Švedska zemlje u kojima je produženje trajanja očinskog dopusta imao za posljedicu znatno veći broj novorođenih i porast nataliteta.

Kod nas zaposleni roditelj nakon navršenih šest mjeseci života djeteta ima pravo na roditeljski dopust, koji može koristiti do osme godine života djeteta. Pravo na roditeljski dopust mogu koristiti u trajanju od osam, za prvo i drugo rođeno dijete, odnosno 30 mjeseci za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete. U pravilu oba roditelja koriste roditeljski dopust, svaki u trajanju od četiri ili 15 mjeseci (ovisno o broju rođene djece), no ako, u skladu s dogovorom, pravo na roditeljski dopust koristi samo jedan roditelj, koristi ga u trajanju od šest, odnosno 30 mjeseci.

Krešimir Sočković