Alternativni zajmovi dovest će u pitanje ulogu banaka

7. listopada 2020.

Foto: Pixabay

Nebankarske institucije postavit će izazov primarnoj ulozi tradicionalnih banaka u osiguravanju financiranja i kapitala u svijetu nakon COVID-a 19, tvrdi PwC-ovo izvješće Securing your tomorrow, today – The future of financial services, koje predviđa da će alternativni pružatelji kapitala postati još važniji dio globalnoga financijskog sustava. U analizi se također navodi kako će kombinacija gotovo nultih kamatnih stopa i porast isključivo digitalnih igrača stvoriti manje marže u svim portfeljima proizvoda.

U posljednjih 10 godina, agregatno kreditiranje nebankarskih institucija u američkim dolarima nadmašilo je tempo rasta tradicionalnih zajmodavaca, pri čemu su nebankarske institucije zabilježile složenu godišnju stopu rasta (CAGR) kreditiranja od 2,3 posto, u odnosu na 0,6 posto CAGR-a za banke. Ovaj će se trend vjerojatno ubrzati jer će opadajući omjeri osnovnoga kapitala, uzrokovani umanjenjem vrijednosti imovine koji proizlazi iz pandemije COVID-a 19, ograničiti kreditni kapacitet banaka, posebno u Europi. Netradicionalni izvori financiranja poput privatnoga kapitala, državnih fondova, kreditnih fondova i samih vlada morat će ući u prekoračenje kako bi financirali oporavak i njegove posljedice.

Banke se moraju prilagoditi

U 2019. nebankarske institucije, uključujući fondove privatnoga kapitala i državne fondove, posudile su 41 bilijun dolara u usporedbi s 38 bilijuna dolara koje su posudili tradicionalni zajmodavci. PwC-ova analiza posebno pokazuje da je privatni dug zabilježio znatan rast, koji bi trebao potaknuti klasu imovine u značajnu kategoriju nebankarskih zajmova. Od 2010. godine CAGR privatnog duga porastao je za 11 posto.

Za etablirane financijske institucije porast alternativnih zajmova dovodi u pitanje ulogu banke kao dobavljača kapitala u odnosu na posrednika, kaže Johnu Garvey, PwC-ov globalni voditelj usluga financijskom sektoru iz PwC-a SAD-a.

"Porast alternativnih dobavljača kapitala i utjecaj COVID-a 19 na tradicionalne zajmodavce usmjerili su pozornost na to kako će se u budućnosti razvijati različiti modeli financiranja. Za tradicionalne financijske institucije ovaj će pomak imati znatan utjecaj na njihov poslovni model i u konačnici na njihov krajnji rezultat. Banke moraju brzo razmišljati o alternativnim načinima sudjelovanja u lancu vrijednosti dok industrija prelazi na model zasnovan na platformi", dodaje Garvey.

Digitalni igrači i nulta kamata

Izazovi su podjednako zastrašujući za osiguravatelje i upravitelje imovinom i bogatstvom.

Izvještaj tvrdi da će kombinacija gotovo nultih kamatnih stopa i porast isključivo digitalnih igrača stvoriti manje marže u svim portfeljima proizvoda, čime se naglašava potreba za brzom digitalizacijom, postizanjem troškovne učinkovitosti i bilježenjem stvarnih povećanja produktivnosti. Sve ovo morat će se dovršiti jer vlade zahtijevaju veću potrošnju i izvještavanje o ESG inicijativama. Oni koji to ne učine, vjerojatno će zaglaviti na pogrešnom kraju nadolazećeg vala dogovora i restrukturiranja, navodi se u PwC-ovoj analizi.

"Iako je sektor financijskih usluga dobro izdržao razdoblje pandemije, vjerojatno će ga najviše pogoditi sekundarni učinci. Gubitak zaposlenja, zatvaranje poduzeća, porast duga i volatilnost na tržištima zbog pandemije i njenih posljedica, uz kontinuirano okruženje s niskim kamatnim stopama, negativno će se osjetiti u cijeloj realnoj ekonomiji u godinama koje dolaze. Izazov za sektor financijskih usluga bit će u njegovoj sposobnosti snalaženja u ovome teškom okruženju, balansirajući između smanjenja troškova i ulaganja. Uspješni će biti oni koji to budu najbolje napravili", rekao je John Garvey.

 

P.hr/I.B.