Filipinci žele raditi na Jadranu

11. lipnja 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Split, predstavnici filipinske agencije Magsaysay Global Services održali su prezentaciju usluga posredovanja pri zapošljavanju filipinske radne snage.

Cilj je ovog skupa detaljnije upoznavanje poslodavaca s procedurama i postupkom zapošljavanja stranih radnika, a namijenjen je članicama HGK koje nailaze na poteškoće pri pronalasku radne snage. Antonija Bašić, viša stručna savjetnica u HGK - Županijskoj komori Split, kazala je da interes za angažiranje radnika s Filipina postoji. Traže se građevinski radnici, radnici u turizmu i ugostiteljstvu, zdravstveni radnici, brodograđevni radnici, sezonski radnici u poljoprivredi... "Važno je reći kako procedura i nije toliko zahtjevna, na poslodavcu je da se angažira, a proces traje oko mjesec dana", kazala je Antonija Bašić, koja je otkrila podatak da je iskorištenost kvota za "uvoz" stranih radnika na razini Hrvatske za ovu godinu premašio 62 posto.

Jay A. Fernando, zamjenik direktora filipinske agencije Magsaysay Global Services, napomenuo je kako je odljev radne snage s Filipina intenzivan te kako su u nekim djelatnostima, poput pomorstva, turizma i graditeljstva, njihovi radnici iznimno cijenjeni u svijetu. "Trenutačno nemamo niti jednog radnika koji posredstvom naše agencije radi u Splitu, ali ne mogu reći da nemamo iskustva. Donedavno smo posredovali pri zapošljavanju nekoliko naših stručnih radnika za masaže. Oni su se nakon isteka roka, odnosno radne dozvole, vratili. Postoji prostor za suradnju", istaknuo je Jay A. Fernardo.

Jay A. Fernardo

Ino Munitić kazao je da je Magsaysay Global Services dugogodišnji partner tvrtke Pasat iz Splita u kojoj je suvlasnik. Munitić je dugo bio zapovjednik broda, a potom se bavio posredovanjem u zapošljavanju pomoraca, a tako se razvila suradnja i u drugim djelatnostima. "Magsaysay Global Services jedna je od najznačajnijih tvrtki koja se specijalizirala za osiguranje radne snage u turizmu. Prostora za uklanjanje administrativnih prepreka ima dosta. Nužno ih je dodatno pojednostavniti jer u Hrvatskoj radna snaga naveliko nedostaje. Filipinci su izuzetno kvalitetni i odgovorni radnici i mogu nadomjestiti taj nedostatak u Hrvatskoj. Kada nemate radnika, onda vam je jedina opcija uvoz. U protivnom, morali bismo zatvoriti restorane, hotele... Filipinci su zainteresirani za rad u Hrvatskoj, a kao zapovjednik broda mogu reći da s njima imam samo dobra iskustva", istaknuo je Munitić.

Ivica Kovačević

Ivica Kovačević, direktor tvrtke Jako vino iz Bola, koja ima oko 67 hektara vinograda na Braču, kaže da do sada nije imao iskustva u angažiranju radnika s Filipina. "Nama radnika treba. Nedostaje ih za rad u vinogradu i u podrumu. Dio vinograda obrađuje se strojno, a dio zahtijeva ručnu obradu. Danas nema radne snage na Braču, a nema je niti u ostatku Hrvatske. Pogotovo je nemoguće naći radnike za rad s traktorima i u vinogradu. Moj prijatelj iz Hrvaca zaposlio je petero radnika s Filipina i jako je zadovoljan. Mi bismo odmah za stalno zaposlili petero radnika, a uskoro možda i njih dvadesetero. Naravno, osiguravamo im smještaj i hranu. Imali smo iskustva s angažiranjem radnika iz Srbije i Makedonije, ali mi smo njima očito prolazna stanica za zapadne zemlje", ističe Ivica Kovačević.

 

Jozo Vrdoljak