Festival hodača u Lici početkom rujna

13. kolovoza 2019.

Foto: Pixabay

Lika i gradovi Gospić i Otočac početkom rujna očekuju više stotina posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva na 2. Hrvatskom festivalu hodanja koji će ponuditi hodanje na nekoliko ruta. Održavanje Hrvatskog festivala hodanja, u organizaciji Hrvatskog saveza hodanja, Turističke zajednice Ličko-senjske županije i agencije Lika, i ove je godine predviđeno za prvi vikend u rujnu, točnije 7. i 8. rujna, kada se u Gospiću i Otočcu kao gradovima domaćinima očekuje gotovo dvostruko više hodača nego na lanjskome prvom festivalu. Festival je međunarodno prepoznat te ima status kandidata za članstvo u Svjetskom savezu hodanja IML.

"Vjerujemo da će se ove godine lanjski posjet od oko 500 hodača barem udvostručiti, što bi značilo da ih je moguće i više od tisuću, a to su velike brojke za Liku u jednom vikendu. Kako su na područja oba grada, Gospića i Otočca, predviđene po tri rute različitih intenziteta, sudjelovati mogu praktički svi, i stari i mladi, i vidjeti što odgovara njihovoj kondiciji, poručuju organizatori uoči tog festivala.

Rute hodanja, odnosno staze oko Gospića duge su 10+, 20+ i 30+ kilometara i  simbolično su nazvane Tesla, a oko Otočca staze su nazvane Gacka i dužine su 10+, 20+ i 30+ kilometara.

S obzirom na to da očekuju velik broj hodača, organizatori napominju da su već u tijeku intenzivne pripreme, ističući da je to sportsko-rekreativno događanje jedinstveno u Hrvatskoj, ali i šire zbog prirode kojom rute prolaze. "Zbog dobrih prošlogodišnjih rezultata već nakon prvog festivala prepoznati smo na svjetskoj razini, te smo u svibnju ove godine počeli proces učlanjivanja Festivala u Svjetski savez hodanja IML, u kojemu sada imamo status kandidata. To pokazuje ujedno da i Hrvatska prati svjetske trendove, a konačni cilj nam je da se na našem festivalu, kao i na sličnima u svijetu, okupe na tisuće hodača", kažu iz organizacije podsjećajući pritom i na poznate dobrobiti profesionalnog i rekreativnog hodanja za zdravlje, kondiciju, pa i zabavu.

U Turističkoj zajednici Ličko-senjske županije vjeruju i da će Festival hodanja postati tradicionalan u tom kraju te da će i ove godine, kao i lanjske prve, pridonijeti ne samo povećanom turističkom posjetu Lici nego i turističkoj potrošnji te prepoznatljivosti tog dijela Hrvatske na domaćoj i međunarodnoj turističkoj karti.

Hina, P.hr