Fešta lošinjske kuhinje u znaku Apoksiomena i antike

23. travnja 2019.

U organizaciji Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice, 15 lošinjskih restorana, tri vinara i učenici Srednje škole Ambroza Haračića na malološinjskom trgu 25. travnja predstavit će lošinjske specijalitete pripremljene od namirnica koja su se koristile u doba antike, na službenom otvorenju 13. Fešte lošinjske kuhinje.

Te iste specijalitete 15 lošinjskih ugostiteljskih objekata od 25. travnja do 25. svibnja nudit će svojim gostima. Radi se o dva jelovnika - ribljem i mesnom, s tri slijeda i čašom vina, koji će se nuditi po atraktivnim cijenama. Baš kao i današnja mediteranska prehrana, u antici je uobičajena hrana bila jednostavna i skromna, odnosno umjerena. Osim poznate mitske trijade, žita, maslina i vina, namirnice i začini u receptima lošinjske kuhinje upravo su oni za koje je potvrđeno da su bili u upotrebi u antičkoj Grčkoj.

Tijekom travnja i svibnja, u sklopu Fešte lošinjske kuhinje, u ovim je ugostiteljskim objektima također moguće kušati raznovrsne specijalitete: Restoran Artatore, Gostiona Baracuda, Restoran Bocca Vera, Konoba Bonifačić, Konoba Cigale, Deveron gastro pub, Restoran Diana, Restoran Eki, Restoran Marina, Restoran Poljana, Restoran Punta, Konoba Silvana, Restoran Televrin, Restoran Veli žal i Restoran Za kantuni.

Otvorenje ovogodišnje 13. Fešte lošinjske kuhinje održat će se u sklopu KeyQ+ festivala koji traje od 25. do 27. travnja. Inače, cilj projekta KeyQ+ - kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske jest povećanje turističke ponude prekograničnog područja razvojem jedinstvenoga turističkog proizvoda na bazi zajedničke kulturne i kulinarske baštine koja povezuje hrvatske i talijanske pogranične regije te istraživanje i otkrivanje okusa, mirisa i običaja ruralnih područja na sjeveru Jadrana.

Muzej Apoksiomena za svoj rođendan časti posjetitelje

Zanimljivo je i to da 27. travnja Lošinjani obilježavaju Apoksiomenov rođendan, odnosno dan kada je antički brončani kip atleta Apoksiomena, izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja. Bilo je to 27. travnja 1999. godine. Tom prilikom, Muzej Apoksiomena otvorit će svoja vrata besplatno za sve posjetitelje, a sprema se i rođendanska torta. Proslava će biti zaključena koncertom Danijela i Ljubomira Gašparovića u prizemlju Muzeja Apoksiomena.

Apoksiomen je česta inspiracija, pa tako i za utrke. U čast poznatoga lošinjskog brončanog stanovnika atletska utrka održat će 30. travnja, kada će Rivom lošinjskih kapetana trčati učenici Osnovne škole Marija Martinolića iz Malog Lošinja.

Jozo Vrdoljak