FER-ovom projektu EU nagrada za održivu energiju

23. lipnja 2020.

Foto: Pixabay/Ilustracija

FER rješenja za bolju zajednicu osvojio je prestižnu nagradu Europske unije u sklopu Europskog tjedna održive energije (EUSEW) u kategoriji 'Mladi'. Projekt je proveo Društvo za oblikovanje održivog razvoja, u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i Gradom Zagrebom, a uključio je posjete energetski siromašnim kućanstvima u Zagrebu s ciljem sustavnog pristupa rješavanju problema energetskog siromaštva u Hrvatskoj.

Energetsko siromaštvo predstavlja jedan od većih problema u Hrvatskoj budući da sve više stanovnika ima problema u podmirenju troškova za energiju i osiguravanju adekvatnih energetskih uvjeta.

"Htjeli smo da studenti, kao budući stručnjaci, vide sve aspekte energetike, da 'osjete' na terenu što znači energetsko siromaštvo, da na temelju saznanja predlože konkretna rješenja", kaže Ivana Rogulj, voditeljica projekta.

FER rjesenja FER rješenja 

Projekt 'FER rješenja za bolju zajednicu' suočio se s navedenim izazovima tako što je poučio studente kako provoditi energetski pregled kućanstava i prepoznati sustavna rješenja.

"Energetsko je siromaštvo interdisciplinarna tema i jedan od načina da studenti svoja stečena tehnička znanja koriste u društveno korisne svrhe. Izuzetno smo ponosni na to da je na razini Europske unije prepoznat naš rad na temi",  kaže Slavica Robić, izvršna direktorica DOOR-a, stručnjakinja za pitanja energetskog siromaštva.

Energetski siromašni građani uglavnom imaju probleme s plaćanjem troškova energije. Najugroženije su ranjive društvene skupine: starije same osobe (prvenstveno žene), osobe s invaliditetom, višebrojne obitelji, jednoroditeljske obitelji. Druga je strana energetskog siromaštva neučinkovito korištenje energije, koje predstavlja i opterećenje za okoliš, prvenstveno klimu, ali, zbog načina korištenja energije i za lokalni okoliš.

P.hr/I.G