Fascinantan ručno izrađen nakit od srebra i bakra

9. veljače 2019.

AGart

U današnje vrijeme, kada je modni imperativ biti svoj i drukčiji, nema boljeg načina za izražavanje svoga modnog izričaja do nakitom. I to ne bilo kakvim nakitom, već onim koji priča svoju priču, detaljem na koji će malo tko ostati ravnodušan. Upravo takva, prava mala remek-djela nastaju u rukama Ane Garžine iz Zadra, a nakit iz njezina obrta AGart ima svoj žig po kojem znate da je riječ o originalu.  

Ana za sebe kaže kako je od malih nogu bila kreativna, no svoju stvaralačku stranu odlučila je poslušati nakon 15 godina rada u ugostiteljstvu. 

„Skupljajući morske naplavine, školjke i kamenčiće s obale i izrađujući od njih ukrase i zidne satove, čitala sam na internetu sve moguće tutorijale o izradi bakrenog nakita. Za početak sam registrirala domaću radinost i doznala da se na zagrebačkom Otvorenom učilištu može završiti tečaj za oblikovanje suvremenog nakita, pa sam vikendima putovala u Zagreb kako bih stekla formalno znanje“, otkriva nam svoje poduzetničke početke Ana, koja je iskoristila poticaj za samozapošljavanje, opremila radionicu – ustvari, jednu sobu u stanu - dobila žig proizvođača i počela izrađivati nakit od srebra.

Kao početnik u izradi nakita na ovaj način - od žice i lima, ručnim alatom, priznaje nam kako je još uvijek  fascinirana tehnikama i karakteristikama samog materijala, a kad je riječ o materijalima, uglavnom  koristi bakar i srebro. 

„Ispitivanje vlastitih sposobnosti i mogućnosti ono je što kod mene određuje konačni izgled pojedinog primjerka nakita. Svi kamenčići koje umećem u nakit prirodni su i uglavnom biram ručno brušene, tako da mi često oblik i boja kamena odrede oblik nakita“, otkriva nam Ana male tajne izrade svoga nakita. 

Izrada ručno rađenog nakita posljednjih nekoliko godina doživjela je pravi bum, te je jako važno pronaći i zadržati svoje mjesto na tržištu. 

„Kvaliteta i dosljednost trebale bi biti najvažnije za održavanje na tržištu. S obzirom na to da nemam prodajni prostor, bitna je i redovita aktivnost na društvenim mrežama. Svjetski trend podizanja svijesti kupaca da kupuju lokalno i od malih proizvođača raste, tako da imam ideju okupljanja onog najboljega što Zadar u tom smislu nudi i zajedničkog djelovanja“, ističe Ana otkrivajući kako im je u planu u Zadru imati kombinirani prostor, proizvodno-izložbeno-prodajni, iz kojeg bi ih tržište bolje upoznalo i koji bi motivirao nove generacije rukotvoraca i umjetnika.

„Najveći problem mi je bilo izlaganje, konkretno u Zadru, jer nismo imali umjetničko-kreativnih sajmova. Međutim, situacija se počela drastično mijenjati kad nas je HDLU Zadar odlučio ugostiti u svome prostoru. Sad je bitna dobra organizacija, postavljanje i održavanje određenih standarda i kvalitete“, kaže Ana čiji se veći dio nakita može vidjeti u Kapetanovoj kuli u Zadru, dok je kupnja moguća i u njezinoj web-trgovini AGartHR na Etsyju.

Ilijana Grgić