Elektroničko glasovanje FairVotes dostupno svima

20. studenoga 2019.

Foto: IDE3

Mladi tim stručnjaka iz hrvatske IT tvrtke IDE3 kreirao je sustav za elektroničko glasovanje - FairVotes. Sustav je namijenjen svima koji unutar svojih organizacija provode izbore, a neprofitne i humanitarne organizacije mogu se njime koristiti potpuno besplatno.
Kako objašnjava direktor tvrtke Ivan Hendija, ideja za kreiranje ovog sustava nastala je u suradnji s jednim klijentom kada je njegov tim svjedočio složenom procesu kreiranja, trajanja i završetka klasičnoga izbornog procesa.

"Taj je proces bio iznimno dugotrajan, zahtijevao je angažman brojnih suradnika, a troškovi su bili visoki. Rodila se ideja da ga naš tim pokuša ubrzati, pojednostavniti, učiniti financijski dostupnijim te da pritom korisniku pružimo apsolutnu sigurnost i transparentnost. Ideju smo realizirali putem aplikacije za elektroničko glasovanje FairVotes namijenjenu udrugama, organizacijama, savezima, dioničkim društvima te svima onima kojima su izbori jedan od sastavnih dijelova poslovanja“, ispričao je Ivan Hendija.

Ivan Hendija Ivan Hendija, foto: IDE3

Brzina, jednostavnost, ušteda i potpuna sigurnost

Sustav za glasovanje FairVotes jednostavan je za upotrebu i vrlo fleksibilan. Svaki ga korisnik može prilagoditi svojim potrebama. Omogućuje kreiranje pitanja, dodavanje glasača na listu, slanje poziva na glasovanje putem e-mail adresa. Organizator izbora u svakom trenutku može provjeriti odaziv glasača i podsjetiti ih na proces izbora koji je u tijeku, a rezultati su dostupni odmah po završetku glasovanja.

"Ovom aplikacijom štedi se vrijeme i novac jer nema troškova tiskanja listića, slanja poziva, angažmana osoba koje će provoditi ili nadzirati proces glasovanja i tako dalje. Također, nama u timu vrlo je važna i ekološka komponenta. Nema nepotrebne potrošnje papira i onečišćavanja okoliša na bilo koji način”, objašnjava Ivan Hendija te ističe kako je potpuno  prilagođena glasačima koji mogu iz svoga doma ili dok sjede s prijateljima na kavi u samo nekoliko sekundi dati glas putem svojih mobitela, laptopa, tableta.

Aplikaciju podržavaju svi uređaji, a svaki je korak tijekom procesa glasovanja potpuno siguran i transparentan. Glasovati može samo osoba koja je primila poziv i prijavila se u sustav kroz višestruki proces verifikacije. 

FairVotes je podijeljen po razinama usluge, pa je tako uporaba ove aplikacije za neprofitne organizacije i društva do 20 glasača potpuno besplatna i dostupna na stranici www.fair-votes.com.

"Svijet je sve više digitaliziran, a elektroničko glasovanje jest glasovanje budućnosti. Primjerice, Estonci elektroničkim putem glasuju još od 2005. godine. Nas uskoro očekuju predsjednički izbori. Bilo bi sjajno da i mi u Hrvatskoj pojednostavnimo proces glasovanja na svim razinama i u svim organizacijama u kojima možemo. Tko zna, možda ćemo već sljedeći put izbore za predsjednika, gradonačelnike, parlamentarne izbore i slično moći provoditi elektroničkim putem, baš kao Estonci", zaključio je Hendija.

IDE3 tim IDE3 tim, foto: IDE3

Na aplikaciji je, uz Ivana Hendiju, radio cijeli njegov IDE3 tim koji ovih dana slavi 11 godina postojanja i uspješnog rada. Glavna područja poslovanja usmjerena su im na digitalizaciju poslovnih procesa i modernizaciju radne okoline u hrvatskim tvrtkama, pa i šire. Izrađuju kompleksna web i mobilna softverska rješenja, a njihov edukacijski centar EDU3 nudi edukacije za poslovne korisnike iz svih područja ICT-a.
IDE3 je osmislio i humanitarni projekt Kompići, kojim u život vraća stara računala i prosljeđuje ih onima kojima su najpotrebnija. Do sada su „oživljena“ računala donirali brojnim ustanovama koje se brinu o djeci i najpotrebitijima.

P.hr/I.G.