Fain: Domaći turisti više biraju mediteranska odredišta; Grčka hit za maturalce

23. kolovoza 2023.

Foto: Shutterstock

Domaći turisti ove godine za 30 posto više nego prošle u domaćim agencijama biraju mediteranska odredišta za svoja putovanja, posebice Egipat, Tursku i Grčku. Grčka je najtraženija za maturalna putovanja koja započinju ovog tjedna i ne otkazuju se zbog navijačkih nereda, ističe za HINA-u predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

"Kao najčešća odredišta na Mediteranu, domaći putnici u agencijama u 2023. biraju Grčku, Egipat i Tursku, i to više nego prošle godine. Potražnja za Španjolskom i Francuskom slična je kao lani, a dobro se prodaju i putovanja na Maltu i Cipar. Potražnja domaćih putnika za Mediteran veća je za oko 30 posto u odnosu na lani, dok su rezultati agencija samo za Jadran ove godine zadovoljavajući, s oko 20 posto većim prihodima", iznosi predsjednik UHPA-e (Udruga hrvatskih putničkih agencija).

Maturalna putovanja i rezervacije za Grčku ne otkazuju se, buking i dalje dobar

S obzirom na to da ovog tjedna, odnosno krajem kolovoza, započinje realizacija većine maturalnih putovanja domaćih srednjoškolaca u inozemstvo, za što se cijene kreću od 500 do 1.000 i više eura, ovisno o broju dana, prijevozu, destinaciji i sadržaju, na pitanje kamo najčešću putuju, Fain kaže da su to redom Grčka, Češka i Španjolska.

"U godinama prije pandemije definitivno najtraženija destinacija bila je Španjolska, no zbog porasta cijena u toj zemlji u svim segmentima (prijevoz, smještaj, ulaznice i sl.), ove godine prvo mjesto po interesu škola i realizaciji putovanja nosi Grčka, zbog nižih cijena i boljeg omjera cijene i kvalitete", dodaje Fain.

Prema navodima članova UHPA-e, rezervacije za Grčku ne otkazuju se zbog nedavnih navijačkih nereda, buking za grčka odredišta i dalje je dobar, a agencije koje trenutno imaju putnike u Grčkoj nisu primijetile nikakve probleme ili drukačije ophođenje prema turistima iz Hrvatske.

Kad je riječ o maturalnim putovanjima u Grčku, koja većinom podrazumijevaju i noćenja u Ateni ili njezinoj blizini, Fain podsjeća na prošlotjedni apel iz Ministarstva znanosti i obrazovanja da se maturanti pritom ponašaju dostojanstveno i s poštovanjem obilaze predviđene kulturne atrakcije.

"Naši članovi kažu da niti roditelji niti škole ne razmatraju mogućnost odgađanja ili otkazivanja putovanja. U slučaju narušavanja sigurnosne situacije, o čemu se organizatori putovanja svakako brinu, vodit će se preporukama za putovanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova", poručuje predsjednik UHPA-e.

Interes za putovanja u Grčku stalno raste, ali i dolasci Grka u Hrvatsku

Napominje i da interes za putovanja hrvatskih putnika u Grčku stalno raste, i kad je riječ o ljetovanjima na grčkim otocima, koji su i među najpopularnijim odredištima, ali i za klasične ture koje uključuju drevna odredišta poput Atene, Mikene, Delfa i slična.

Stoga, UHPA očekuje da bi ove godine hrvatskih turista u Grčkoj putem agencija moglo biti slično kao pretpandemijske 2019., odnosno njih nešto više od 8.000 s oko 48.500 noćenja. To će biti i gotovo dvostruko više nego u 2022., kada je Grčku u organizaciji agencija, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), posjetilo oko 4.500 hrvatskih turista i ostvarilo oko 21.500 noćenja.

I s najboljim godišnjim rezultatima posjećenosti, hrvatski turisti u odnosu na druge iz svijeta, prema podacima Grčke banke (Bank of Greece), u Grčkoj nisu ni među prvih 25 nacija koje ih posjećuju, iako je i za Hrvatsku, kao i za mnoge druge zemlje, ove godine za ljetnu sezonu po tjednu znatno povećan broj raspoloživih aviosjedala za Grčku.

Iako u Grčku turisti dolaze i cestom i brodovima, ipak je to većinom aviodestinacija, za koju se tako ukupan broj aviosjedala po tjednu u ovoj ljetnoj sezoni za 26 zemalja u svijetu povećao za 6,6 posto u odnosu na 2022., ili na 25,1 milijun sjedala, od čega se najviše ili oko 14,5 milijuna odnosi na pet zemalja - Ujedinjeno Kraljevstvo (UK), Njemačku, Italiju, Francusku i Nizozemsku. I iz Hrvatske i u nju za ovo ljeto tjedno je predviđeno više aviosjedala.

S druge strane, sustav eVisitor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) pokazuje da je i turista iz Grčke ove godine u Hrvatskoj do sredine kolovoza bilo 18 posto više nego u istome lanjskom razdoblju, odnosno njih 25.000 ostvarilo je 58.000 noćenja ili 11 posto više. U 2022. je, naime, iz Grčke došlo 37.400 turista ostvarivši 89.500 noćenja, što je bilo za oko 2.000 dolazaka i oko 7.000 noćenja više grčkih turista nego 2019.

Zanimljivo je to što je, primjerice, sredinom kolovoza ove godine dnevno u Hrvatskoj boravilo nešto malo više od 650 grčkih turista, a procjenjuje se da je tada i u Grčkoj bio dnevno sličan broj hrvatskih turista, odnosno njih "od nekoliko stotina do oko tisuću".

Klimatska upozorenja zbog visokih temperatura i požara

Na pitanje što na cijelu situaciju s navijačkim neredima, ali i o velikim požarima u Grčkoj kažu njihovi partneri i kolege iz grčkog udruženja agencija te misle li da to utječe ili će utjecati na buduća turistička putovanja iz Hrvatske u Grčku, ali i iz Grčke u Hrvatsku, kojih ni do sada nije bilo u velikom broju, Fain dogovara da s grčkim kolegama i u suradnji s krovnim europskim agencijskim udruženjem ECTAA-om sve pomno prate i komuniciraju.

"Grčko udruženje putničkih agencija brzo je i jasno, u stvarnom vremenu, komuniciralo primjerice o nedavnim požarima i situaciji na terenu. Iako je materijalna šteta na Rodosu i Krfu ogromna, masovne evakuacije gostiju obavljene su bez incidenta, i u tijeku je vraćanje u normalu. Ovogodišnje visoke temperature na Mediteranu zabrinjavaju sve bez razlike, pa i nas u Hrvatskoj, i svagdje su poslovni modeli i turistička putovanja na udaru klimatskih promjena", upozorava Fain.

Stoga, smatra, moramo biti pametniji i odrediti se čvrsto prema očuvanju prirode i održivom upravljanju jer, u protivnom, "bojim se da će i naše turističke sezone obilježavati evakuacije iz hotela i krizno komuniciranje sa stranim partnerima".

Slično se događa i u drugim zemljama na Mediteranu koje također pojačano ove godine posjećuju turisti iz Hrvatske - u Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj, Crnoj Gori, Albaniji.

Cijene agencijskih putovanja u prosjeku porasle 20 posto

Na pitanje koliko na potražnju ove godine u agencijama utječe porast cijena putovanja, Fain odgovara da su te cijene zbog inflacije porasle u prosjeku 20 posto u odnosu na 2022., ali i da su pojedine agencije zbog toga smanjile marže i time pokušale amortizirati povećanja za krajnje kupce.

"Kako bi zaštitili ugovorene uvjete za svoje putnike, od trenutka objave programa i sklapanja ugovora do realizacije putovanja, naši članovi nastoje surađivati s pouzdanim partnerima i dobavljačima. Veseli nas to da, unatoč inflaciji, agencije ne bilježe pad interesa za putovanjima, niti u segmentu odmorišnih niti poslovnih putovanja. Omjer u potražnji za poslovnim i odmorišnim putovanjima otprilike je 40 : 60", otkriva Fain.

Do kraja godine agencije očekuju nastavak rasta interesa za Tursku, Austriju, Španjolsku, Grčku i Egipat, ali nisu zanemarive ni brojke za daleke destinacije poput SAD-a, Tajlanda, Vijetnama, Balija, Maldiva te krstarenja po Karibima.

"Većini turističkih agencija financijski rezultati u prosjeku su do sada u 2023. na razini onih iz 2022. ili blago povećani, a mnoge još uvijek nisu dosegnule rezultate iz 2019.", zaključuje Fain.

 

Hina/P.hr