Factory je za Viroviticu mnogo više od uspješne IT tvrtke

21. ožujka 2021.

Matej Sudar/ Foto: Privredni

Virovitički Factory jedna je od najboljih domaćih razvojnih tvrtki, koja je za svoj rad dobila niz priznanja i nagrada. Imaju urede u Virovitici i Osijeku, zapošljavaju ljude iz cijele Hrvatske, a klijente po cijelom svijetu.

Najviše prihoda ostvaruju na tržištima Njemačke i SAD-a, oko 80 posto, a preostalih 20 posto u Hrvatskoj i regiji. Imaju dugogodišnje klijente u Kuvajtu te u dalekoj Australiji.

"Za svoga klijenta iz Kuvajta razvijamo e-commerce rješenja, a uz njih, surađujemo s klijentima iz Njemačke gdje radimo aplikaciju za jednu veliku grupaciju iz branše građevine pomoću koje mogu naručivati beton na gradilišta, a koja funkcionira na razini cijele Njemačke. Aplikacija zaista pojednostavnjuje njihovo poslovanje", pojašnjava Matej Sudar, kreativni direktor, suosnivač i suvlasnik Factoryja, koji je 2012. godine osnovan pod imenom Plava tvornica.

Za kutinski Agrivi, koji im je dugogodišnji klijent, izrađuju mobilnu aplikaciju za poljoprivredne sustave. Razvili su aplikaciju za Plitvička jezera, surađuju s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, a dugogodišnji im je partner i Končar Institut.

"Za Ministarstvo regionalnog razvoja radili smo platformu za strukturne fondove. Istaknuo bih i portal za povremeno i privremeno zapošljavanje danasradim.hr koji omogućava lakši pronalazak posla u ovim kriznim vremenima", izdvaja Sudar neke suradnje s domaćim tvrtkama.

Trenutno Factory zapošljava 48 IT stručnjaka, od kojih je šest studenata zaposleno putem studentskih ugovora. Iz godine u godinu raste broj zaposlenih, ali i prihodi. U 2019. ostvarili su 6,83 milijuna prihoda, lani osam milijuna, a ove godine očekuju da će uprihoditi oko 10 milijuna kuna.

"Naša je vizija razvijati softverska rješenja koja će raditi za naše klijente; kako poduzeće raste, tako i softverska rješenja naših klijenata rastu s njima, što im otvara mogućnosti dodatnog zapošljavanja i širenja na nova tržišta te da budu uvijek dva koraka ispred konkurencije. Kako bismo to uspjeli, održavamo razne radionice i stalno smo u kontaktu sa svojim klijentima", kaže Sudar.

Prvi Pimcore partner u Hrvatskoj

Početkom 2020. postali su prvi Pimcore Silver partner u Hrvatskoj, a krajem prošle godine došli su do statusa Gold partnera.

"Oduvijek smo htjeli svojim klijentima omogućiti razvoj aplikacija na najnovijim tehnologijama i pratiti trendove; tako smo istraživali o Pimcoru i ubrzo shvatili koje sve prednosti ima - od organizacije podataka i informacija unutar poduzeća do poboljšanog odnosa s kupcima. Implementacija Pimcora u poslovanje naših klijenata rezultira mogućnostima koje im pružaju razvoj brenda, poboljšane odnose s kupcima i druge razne pogodnosti za marketinški tim te također bolje upravljanje podacima. Mislimo da je to najbolji put kojim kao prvi Pimcore partner i software development možemo biti najbolji tehnološki partner svojim klijentima", kaže Sudar.

Riječ je o open-source sustavu koji im omogućava da prate potrebe svojih klijenata, pomognu im dodatno poboljšati poslovanje i ostvare skalabilnost.

Rad od doma kao velika prednost

Pandemija koronavirusa milijunima diljem svijeta zakomplicirala je život, a ovoj virovitičkoj tvrtki donijela je jednu dobru stvar - počeli su raditi od kuće i zapošljavati ljude koji fizički nisu u Virovitici ili Osijeku, već iz cijele Hrvatske, pa čak i šire, a do kojih prije nisu mogli doprijeti. 

"Danas zapošljavamo ljude iz Velike Gorice, Varaždina, Pule, Zadra i Zagreba do kojih prije nismo imali pristup jer oni tamo žive, tamo im je obitelj, nisu se spremni preseliti. Na ovaj način možemo surađivati s njima, i to poprilično uspješno", kaže Sudar.

Marko Čučković

Marko Čučković / Foto: Privredni

Marko Čučković, web team lead, iz Novske u Viroviticu došao je prije osam godina u potrazi za poslom. Kad je stigao, tvrtka mu je osigurala besplatan stan, a kako je napredovao i kako mu je rasla plaća, u Virovitici je kupio kuću, osnovao obitelj i u potpunosti se preselio.

"Na rad od doma gledam kao na veliku prednost jer prije je tvrtka očekivala da njeni zaposlenici rade iz virovitičkog ili osječkog ureda. I prije koronavirusa imali smo određene pripreme kako bismo poboljšali rad u uredu i to je mnogo pomoglo našem preseljenju na rad od kuće", kaže Marko.

Matiji Soliću posao u Factoryju bio je prvi, u tvrtku je došao prije pet godina i prošao razne izazove. Počeo je kao razvojni inženjer, a sada je mobile team lead, odnosno upravlja svim mobile platformama koje tvrtka ima.

Matija Solić

Matija Solić / Foto: Privredni

Više od poslodavca

Pronalazak kvalitetnoga kadra u IT sektoru uvijek je bio izazov. Ova IT tvrtka do stručnjaka dolazi i raznim edukacijama koje organiziraju.

"Evo baš sada se 'kuhaju' prvi koraci za našu drugu iOS akademiju koju ćemo uskoro pokrenuti. Trenutni smo nositelji nagrade Zlatni indeks za najbolje stručne prakse u Hrvatskoj, gdje smo uvijek otvoreni za studente i prijave na prakse. To su sve načini na koje educiramo potencijalne zaposlenike i tako im pružamo mogućnost ulaska na mala vrata u našu tvrtku", kaže Sudar ističući da imaju razvijene ljestvice karijera koje svakom zaposleniku jasno daju do znanja što se očekuje od njega i koji je idući korak u njegovu napredovanju. 

Uključeni su i u rad lokalne zajednice, organiziraju interne akademije i radionice te na razne druge načine surađuju s fakultetima i drugim udrugama. Sudjelovali su u kreiranju smjera računarstva na tamošnjem veleučilištu, mentoriraju razna predavanja i natjecanja koje studenti organiziraju, a njihovi su zaposlenici često mentori na završnim i diplomskim radovima.

IT stručnjake u ovu tvrtku privlače i mnogobrojne nagrade. Bila je rangirana među četiri najbolje IT tvrtke u Hrvatskoj, među 500 najboljih svjetskih digitalnih tvrtki, a više su puta dobili i Clutchove nagrade. Na Danima komunikacija dva su puta ušli u top pet mobilnih aplikacija s aplikacijom klijenta udruge Rode, namijenjenom praćenju, a istu nagradu dobili su za portal danasradim.hr. A to su samo neke od njihovih nagrada. 

 

Ivana Barać