FACC do 2025. u Jakovlju planira zaposliti do 700 radnika

17. lipnja 2022.

Foto: FACC Hrvatska

Tvornica austrijskog FACC-a, tehnološkog partnera globalne zrakoplovne industrije, u koju je u prvoj fazi ukupno uloženo oko 15 milijuna eura, do 2025. planira zapošljavati do 700 radnika, istaknuto je na svečanosti otvorenja tvornice u općini Jakovlje u Zagrebačkoj županiji.

Nakon 10 mjeseci izgradnje, nova FACC-ova tvornica započela je s radom u prosincu 2021. U novom postrojenju tvrtka proizvodi lake komponente za unutrašnjost kabina poslovnih mlažnjaka i putničkih zrakoplova.

U planu nova razvojna faza

Izvrsna infrastruktura, blizina Zagreba, visokoobrazovani stručnjaci, okolna sveučilišta s visokokvalificiranim specijalistima mnogovrsnih struka kao i izvanredna logistička povezanost sa sjedištem FACC-a i njegovim europskim kupcima, bili su među glavnim razlozima za odluku u korist proizvodnje kabinskih komponenti za poslovne mlažnjake i putničke zrakoplove u Jakovlju.

“Nakon uspješnog početka s više od 170 zaposlenika, planiramo povećati radnu snagu tvornice na oko 600 zaposlenika u iduće četiri godine”, najavio je direktor kompanije Robert Machtlinger.

Svečanosti su između ostalih nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i drugi predstavnici državne te lokalne i županijske vlasti, kao i austrijski i kineski veleposlanici u Hrvatskoj, Qi Qianjin i Josef Markus Wuketich.

FACC Foto: FACC Hrvatska

Jedna od najvećih austrijskih greenfield investicija u Hrvatskoj 

Tvornica u Jakovlju najveća je greenfield investicija te kompanije izvan matične Austrije, kao i jedna od najvećih austrijskih greenfield investicija u Hrvatskoj uopće.

Machtlinger je istaknuo da nije bilo lako odabrati lokaciju za ulaganje, a nakon intenzivne analize svih faktora izbor je pao na Hrvatsku, pri čemu je u igri bilo još osam europskih zemalja.

Zahvalio je predsjedniku hrvatske vlade Plenkoviću na podršci tijekom cijelog procesa, kao i resornim ministrima i lokalnim vlastima na izvrsnoj suradnji u realizaciji investicije.

Plenković: FACC kao globalna kompanija ima dobar osjećaj o ulagačkoj i poslovnoj klimi

Premijer Plenković je Machtlingeru zahvalio što je FACC za mjesto investiranja odabrao upravo Hrvatsku, podsjetivši i da se s njime sastao prije tri godine.

Kao razloge koji su utjecali odluku o investiranju u Hrvatsku Plenković je naveo političku stabilnost i jasan smjer upravljanja zemljom, koja ide ka dubljoj europskoj integraciji - Schengenu i europodručju.

Tu je i kvalitetna i obrazovana radna snaga, kao i izvrsna prometna povezanost, u smislu i blizine Zagreba, zračne luke, autocesta, željeznice te riječke luke.

Plenković je apostrofirao i razne poticaje za ulagače, poput poreznih olakšica kada je riječ o porezu na dobit, potpore za opravdane troškove otvaranja novih radnih mjesta koja su vezana za ulaganja, potpore za radno intenzivne projekte ulaganja te one za opravdane troškove usavršavanja povezanog s ulaganjem.

Filipović: Hrvatska napreduje u konkurentnosti 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je izjavio da je ovo ulaganje, osim zapošljavanja, jako važno i zbog transfera znanja i tehnologije prema Hrvatskoj.

Ulaganje jasno pokazuje da Hrvatska napreduje kada je riječ o konkurentnosti i poslovnom okruženju, istaknuo je Filipović, podsjetivši i da je Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne ovaj tjedan objavio globalnu ljestvicu konkurentnosti za 2022. godinu, na kojoj je Hrvatska napredovala za 13 pozicija te sada zauzima 46. mjesto.

Tijekom proslave, na kojoj je bilo oko 400 uzvanika, dogodio se helikopterski šou legende austrijskog zrakoplovstva Felixa Baumgartnera koji je sletio pred zgradu tvornice i službeno ju otvorio zajedno s direktorom Robertom Machtlingerom, predsjednikom nadzornog odbora Pang Zhengom i premijerom Plenkovićem.

FACCFoto: FACC Hrvatska

FACC-ovu tehnologiju koriste Airbus i Boeing

FACC se titulira kao jedna od vodećih svjetskih zrakoplovnih tvrtki koja projektira, razvija i proizvodi napredne lake sustave za zrakoplovnu industriju. Svake sekunde sa zemlje poleti jedan zrakoplov koji sadrži FACC tehnologiju, a kupci su kompanije poput Airbusa, Boeinga i Bombardiera, ističu iz FACC-a.

U fiskalnoj godini 2021. FACC je ostvario prihode u iznosu 497,6 milijuna eura, zapošljava oko tri tisuće ljudi iz 41 zemlje na 13 međunarodnih lokacija diljem svijeta. Inače, FACC je u većinskom vlasništvu kineske kompanije AVIC (Aviation Industry Corporation of China), koja se nalazi na ljestvici Fortune 500.

 

Hina/P.hr/I.B.