EY očekuje rast hrvatskoga gospodarstva u ovoj godini za 1,7 posto, pad inflacije

11. svibnja 2023.

Foto: Shutterstock

Globalna konzultantsko-revizorska tvrtka EY procjenjuje da će hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini porasti 1,7 posto zahvaljujući turizmu i IT industriji, dok bi inflacija trebala pasti.

U priopćenju, objavljenom u četvrtak, tvrtka EY izvijestila je da je provela analizu o europskom gospodarstvu tijekom prvog tromjesečja 2023. i navodi da je u tom kvartalu zabilježen skromni rast europskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Dugotrajno visoke cijene energije i inflacija, popraćene pooštravanjem monetarne politike, i dalje će utjecati na potrošnju kućanstva i gospodarski rast. Tako bi se rast (BDP) u eurozoni ove godine trebao usporiti na 0,7 posto, s 3,5 posto u 2022. godini, navodi se u priopćenju EY-a.

Dodaje se da u eurozoni IT, uz farmaceutski i sektor proizvodnje elektronike i savjetovanja, ostvaruje najbolje rezultate, 19,2 posto više nego prije pandemije.

"Hrvatski BDP ipak se dominantno oslanja na jak turizam, a zahvaljujući rekordnim rezultatima koji se predviđaju za ovu godinu, hrvatski BDP u 2023. trebao bi rasti za 1,7 posto", navodi u priopćenju Berislav Horvat, country managing partner u EY-u Hrvatska.

Iako će inflacija u Hrvatskoj i dalje biti prisutna, u 2023. će se usporiti, a tijekom cijele godine očekuje se rast plaća i dodatno smanjenje stope nezaposlenosti, koja je u veljači 2023. iznosila 6,3 posto.

U priopćenju se navodi da je u 2022. godini inflacija u Hrvatskoj prešla i 13 posto, no financijska kretanja pokazuju kako se smanjuje.

EY predviđa da će tijekom 2023. inflacija u Hrvatskoj pasti na 8,7 posto, čime bi Hrvatska još uvijek bila u nešto nepovoljnijem položaju u odnosu na eurozonu, za koju se predviđa godišnje zadržavanje inflacije na 6,1 posto.

 

 

Hina/P.hr