Eurospke cijene industrijskih proizvoda u lipnju blago rasle

4. kolovoza 2020.

Foto: Pixabay

 Cijene industrijskih proizvoda u EU i eurozoni u lipnju su na mjesečnoj razini blago porasle, dok su na godišnjoj pod utjecajem pada cijena energije znatno pale, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

Cijene industrijskih proizvoda i u EU i eurozoni u lipnju su porasle  za po 0,7 posto u odnosu na svibanj, kad su pale za 0,5 odnosno 0,6 posto na mjesečnoj razini, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Najveći rast cijena na mjesečnoj razini u EU i u eurozoni zabilježen je u energetskom sektoru za 3,3 odnosno 3,1 posto.

Slijedi rast cijena intermedijarnih dobara, za 0,1 posto u EU i za 0,2 posto u eurozoni, te 0,1-postotni rast cijena kapitalnih dobara u oba područja.

Cijena su ostale stabilne u proizvodnji trajnih potrošačkih dobara i u EU i u eurozoni.

Neznatno su pale cijene u proizvodnji netrajnih potrošačkih dobara, za po 0,1 posto u oba područja.

Najveći porast cijena industrijske proizvodnje ostvaren je u Estoniji, za 3,7 posto. Slijede Danska u kojoj su cijene rasle 3,3 posto te Finska s porastom od 2,2 posto.

U Hrvatskoj su cijene industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini porasle za 0,5 posto u odnosu na svibanj kad su pale za 0,6 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Cijene industrijske proizvodnje jedino su pale u Češkoj, za 0,1 posto.

Energetski sektor srozao cijene industrijske proizvodnje

Na godišnjoj razini u EU su lipanjske cijene industrijskih proizvoda pale za 3,4 posto dok je u prošlom mjesecu pad bio 4,6 posto. U eurozoni su cijene pale za 3,7 posto, u usporedbi s 5-postotnim padom u svibnju.

Na godišnjoj razini u EU i u eurozoni ponovno je utjecao velik pad cijena u energetskom sektoru, od 11,8 odnosno 12,8 posto. Na oba područja su također pale cijene u kategoriji intermedijarnih dobara, za 2,4 odnosno 2,5 posto.

Najviše su rasle cijene trajnih potrošačkih dobara, za 1,4 posto u EU te za 1,2 posto u eurozoni. Rasle su i cijene kapitalnih dobara, za 1,2 odnosno jedan posto. Slijedi kategorija netrajnih potrošačkih dobara  u kojoj su cijene rasle za 0,9 posto u EU te za 0,6 posto u eurozoni.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na godišnjoj su razini najviše pale u Litvi, za 7,8 posto. Slijedi Belgija s padom od 7,5 posto te Španjolska i Italija s padom od po 6,1 posto.

U Hrvatskoj su cijene industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale za 3,1 posto, nakon 4,6-postotnog pada u svibnju.

Cijene industrijskih proizvoda u lipnju su na godišnjoj razini porasle samo na Malti, za 1,5 posto, u Sloveniji, za 0,7 posto te u Luksemburgu, za 0,1 posto.

Hina/P.hr