Europsko gospodarstvo usporilo u 2. tromjesečju

14. kolovoza 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Gospodarske aktivnosti u Europskoj uniji i eurozoni porasle su u drugom tromjesečju upola slabijim tempom negoli u prethodna tri mjeseca, a slabost gospodarstva utjecala je i na zapošljavanje, pokazuju objavljene prve procjene europskoga statističkog ureda.

U razdoblju između travnja i lipnja gospodarske aktivnosti u Europskoj uniji i eurozoni porasle su 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su uvećane 0,5 posto u EU te 0,4 posto u eurozoni, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima. Time je Eurostat potvrdio preliminarnu procjenu s kraja srpnja.

Na godišnjoj razini sezonski prilagođen BDP EU-a uvećan je u drugom tromjesečju 1,3 posto, nakon 1,6-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca. BDP eurozone porastao je 1,1 posto, nakon 1,2-postotnog rasta u prvom tromjesečju.

Pad aktivnosti u Njemačkoj, Britaniji, Švedskoj

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najvišu stopu rasta na tromjesečnoj razini bilježila je Mađarska, od 1,1 posto prema sezonski prilagođenim podacima.

Slijede Rumunjska s 1,0 posto, Finska i Litva s 0,9 posto te Danska, Latvija i Poljska s 0,8 posto. S druge strane, pad aktivnosti na tromjesečnoj razini bilježile su prema sezonski prilagođenim podacima Velika Britanija, za 0,2 posto te Njemačka i Švedska, za po 0,1 posto. Podaci za Hrvatsku nisu bili dostupni, kao ni za Estoniju, Irsku, Grčku, Luksemburg, Maltu i Sloveniju.

Na godišnjoj je razini najveći rast aktivnosti prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima također bilježila Mađarska, za 5,1 posto, a slijede Rumunjska s 4,6 posto, Poljska s 4,1 posto i Litva s četiri posto. Najslabiji rezultat bilježila je Italija gdje su aktivnosti na godišnjoj razini stagnirale, pokazuju sezonski i kalendarski prilagođeni podaci Eurostata.

Zapošljavanje posustaje

Podaci o zapošljavanju također odražavaju slabost europskoga gospodarstva, pa je tako broj zaposlenih u EU i eurozoni u drugom tromjesečju porastao 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je na oba područja uvećan 0,4 posto, procjenjuju u Eurostatu. Na godišnjoj razini broj zaposlenih u EU porastao je u drugom tromjesečju za jedan posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon 1,2-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca. U eurozoni je broj zaposlenih uvećan na godišnjoj razini za 1,1 posto, nakon 1,3-postotnog povećanja u prethodna tri mjeseca.

 

Hina/P.hr