Europski proizvođači solarnih panela traže pomoć

31. siječnja 2024.

Foto: Pixabay

Europski proizvođači solarnih panela zatražili su od Europske unije hitne mjere pomoći kako bi sačuvali proizvodnju u uvjetima jeftinoga kineskog uvoza, stoji u pismu koje je Reuters imao na uvid.

Skupina europskih proizvođača solarnih panela najavilo je zatvaranje pogona upućujući na val uvoza i preveliku ponudu dijelova koji su se nagomilali u europskim skladištima, prisilivši ih da snize cijene.

Švicarski Meyer Burger planira tako zatvoriti gubitaški pogon u Njemačkoj ako od vlade ne dobije obećanu pomoć. U pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen udruga ESMC upozorila je da bi europski proizvodni kapaciteti mogli biti više nego prepolovljeni u roku od nekoliko tjedana ako im EU hitno ne pomogne.

"U idućih četiri do osam tjedana glavni proizvođači fotonaponskih modula u EU-u i njihovi europski dobavljači spremaju se zatvoriti proizvodne linije ako odmah ne budu poduzete značajne krizne mjere", upozorila je udruga u pismu od 30. siječnja.

ESMC traži od EU-a program otkupa viška zaliha solarnih modula kako bi se smanjila prekomjerna ponuda. Zahtijevaju i izmjenu propisa o državnoj potpori i snažniju potporu vlada domaćim proizvođačima.

Ako ne može provesti te mjere u kratkom roku, EU bi također trebao razmotriti mehanizme "zaštite", poput carina i kvota koje bi zakočile uvoz, sugerira udruga.

Europa se ubrzano okreće energiji Sunca i lani je instalirala rekordnih 56 GW novih solarnih kapaciteta za proizvodnju struje.

Proširenje kapaciteta igra važnu ulogu u zaštiti klime, ali se uvelike oslanja na uvoz dijelova iz Kine. Zato drugi sektori kritiziraju prijedlog o carinama upozoravajući da bi mogle poremetiti opskrbu iz Kine i potencijalno zakočiti uvođenje zelene energije.

 

 

 

 

Hina/P.hr