Osiguran EU novac za borbu protiv pandemije, Hrvatskoj 1,158 mlrd. eura

26. ožujka 2020.

Foto: EP

Na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta odlučuje se o mjerama za pomoć stanovništvu i gospodarstvu kako bi se ublažile posljedice pandemije koronavirusa s kojom se suočava cijeli svijet, pa tako i zemlje Europske unije.

Na izvanrednoj plenarnoj sjednici prvi put glasa se digitalno, putem e-pošte, a u jutarnjem dijelu glasanja usvojena je hitna procedura za sva tri prijedloga Europske komisije: Investicijsku inicijativu kao odgovor na koronavirus vrijednu 37 milijardi eura, proširenje područja Fonda solidarnosti EU-a na slučajeve izvanrednih stanja velikih razmjera u području javnog zdravlja te zaustavljanje letova praznih zrakoplova.

Investicijska inicijativa kao odgovor na koronavirus prijedlog je Europske komisije kojim bi građanima, regijama i zemljama najteže pogođenim pandemijom koronavirusa na raspolaganje bilo stavljeno 37 milijardi eura iz fondova EU-a. Sredstva će biti namijenjena zdravstvenim sustavima, malim i srednjim poduzećima, tržištima rada i drugim ugroženim dijelovima gospodarstva zemalja članica.

U priopćenju se navodi da ovaj iznos predstavlja prvi korak u borbi protiv krize uzrokovane koronavirusom te se u budućnosti očekuju i daljnje mjere. Za Hrvatsku ovom je inicijativom osigurano 1,158 milijardi eura.

Proračun EU-a dio je rješenja za prevladavanje javnozdravstvenog i gospodarskog šoka, uz nacionalne proračune i inicijative Europske središnje banke te Europske investicijske banke. Instrumentima poput Mehanizma EU za civilnu zaštitu, kohezijske politike ili InvestEU-a, proračun Unije nudi jasnu dodanu vrijednost osiguravanjem zajedničke opreme i objekata, usmjeravanjem hitne pomoći u EU i izvan nje, potporom znanstvenih istraživanja te zaštitom i poticanjem ulaganja.

Današnje odluke omogućit će državama članicama maksimalnu fleksibilnost u preusmjeravanju resursa iz kohezijskih fondova u borbu protiv koronavirusa. Očekuje se da će Europska komisija pružiti svu potrebnu potporu državama članicama kako bi se osigurala fleksibilna i učinkovita provedba raspoloživih sredstava, navodi se u priopćenju.

Predlaže se i proširenje područja korištenja Fonda solidarnosti EU-a na slučajeve izvanrednih stanja velikih razmjera u području javnog zdravlja. Kao dio zajedničkoga koordiniranog odgovora u borbi protiv krize uzrokovane koronavirusom, Fond solidarnosti EU-a može igrati važnu ulogu što uključuje medicinsku pomoć te mjere sprječavanja, nadzora i kontrole daljnjeg širenja zarazne bolesti. Postojeći Fond solidarnosti EU-a strogo je ograničen na prirodne katastrofe koje uzrokuju fizičku štetu poput poplava, oluja, potresa i sličnih katastrofa, a državama se može dodijeliti financijska pomoć u iznosu do 500 milijuna eura. Europska komisija također predlaže povećanje razine plaćanja predujma za pojedinačne katastrofe svih kategorija s 10 na 25 posto od očekivanog doprinosa Fonda solidarnosti EU-a, a maksimalni iznos povećao bi se s 50 na 100 milijuna eura.

Obustava pravila o zračnim lukama

Na glasanju se očekuje i prihvaćanje mjera privremene obustave pravila EU-a koja se odnose na vrijeme rezervirano za uzlijetanje i slijetanje zrakoplova zračnih prijevoznika u zračnim lukama, kako bi se zaustavili letovi praznih zrakoplova koji uzrokuju veliku ekološku i gospodarsku štetu.

Prema pravilima o zračnim lukama, zrakoplovne tvrtke obvezne su koristiti najmanje 80 posto svojih slotova za polijetanje i slijetanje ako ih ne žele izgubiti u sljedećoj sezoni, te su stoga mnogi avioprijevoznici odlučili da njihovi zrakoplovi lete prema predviđenom redu, čak i ako nije bilo putnika. Hrvatsko predsjedništvo pregovara s Europskim parlamentom o prijedlogu za odustajanje od pravila "iskoristi ili izgubi" do 24. listopada 2020., s obzirom na to da prvi prijedlog obuhvaća razdoblje od 1. ožujka do 30. lipnja 2020.

P.hr/J.V.