Europske burze u minusu drugi dan zaredom

23. lipnja 2022.

Foto: Pixabay

Na europskim su burzama cijene dionica pale i u četvrtak, drugi dan zaredom, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, s obzirom da središnje banke povećavaju kamatne stope, što će usporiti rast svjetskog gospodarstva.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,6 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,65 posto, na 7.045 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,56 posto, na 13.070 bodova, a pariški CAC 1,09 posto, na 5.855 bodova.

A na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Hong Kongu ojačale između 0,3 i 1,6 posto. U Južnoj Koreji su, pak, pale 1,2 posto.

Na azijskim se burzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, gdje su u srijedu burzovni indeksi blago pali, nakon snažnog rasta dan prije, jer su ulagači i dalje nesigurni, s obzirom da će Fed nastaviti povećavati kamatne stope, što bi moglo izazvati recesiju.

Dow Jones skliznuo je 0,15 posto, dok je S&P 500 oslabio 0,13, a Nasdaq indeks 0,15 posto.

Od početka godine S&P 500 indeks pao je više od 20 posto i zaronio u područje 'medvjeda'.

Rastu rizici od recesije

Posljedica je to povećanja kamatnih stopa američke središnje banke kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8,5 posto.

Od ožujka je Fed povećao ključne kamate za 1,5 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 1,5 do 1,75 posto, što je njihova najviša razina od ožujka 2020. godine i izbijanja koronakrize.

A slijede i daljnja povećanja kamata, pa bi, prema procjenama Fedovih čelnika, krajem godine kamate mogle dosegnuti i 3,4 posto, najvišu razinu od 2008. godine.

Jučer je predsjednik Feda Jerome Powell u izvješću Kongresu kazao da je središnja banka predana tomu da spusti inflaciju na ciljanih 2 posto i održi snažno tržište rada.

No, priznao je i da postoji mogućnost recesije.

„Jasno je da su rizici od recesije povećani, što smo čuli i od Powella, koji je kazao da to nije intencija središnje banke, ali da mogućnost recesije postoji”, kaže Chris Weston, direktor u brokerskoj kući Pepperstone.

Niz analitičara već dulje vrijeme upozorava da zbog brzog i oštro povećanja kamatnih stopa Feda slijedi usporavanje rasta gospodarstva, pri čemu rastu rizici od recesije.

I to ne samo recesije u američkom, nego i svjetskom gospodarstvu jer i u mnogim drugim zemljama središnje banke podižu kamatne stope kako bi zauzdale inflaciju.

Osim visoke inflacije i rasta kamata, ulagače zabrinjavaju i posljedice rata u Ukrajini te poremećaji u nabavnim lancima, stoga nisu baš skloni rizičnijim investicijama, kao što su dionice.

„Tržište je i dalje nestabilno. Jasno je da još nismo izašli iz šume, razloga za zabrinutost i dalje ima”, kaže King Lip, strateg u tvrtki Baker Avenue Asset Management.

ZSE: Crobexi prate pad europskih burzovnih indeksa

Na Zagrebačkoj su burzi u četvrtak ujutro Crobex indeksi pali, pa tako prate pad europskih burzovnih indeksa, koji su pod pritiskom zbog rasta kamatnih stopa i usporavanja rasta gospodarstava.

Crobex indeks bio je u 10,30 sati u minusu 0,45 posto, na 1.997 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,40 posto, na 1.189 bodova.

Tako su indeksi izgubili veći dio dobitaka od prethodnog trgovinskog dana.

Redovni promet dionicama iznosio je do 10,30 sati oko 2,1 milijun kuna, otprilike isto kao u utorak u ovo doba.

Najveći promet, gotovo 450 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Atlantic grupe, kojoj je cijena pala 1,2 posto, na 1.590 kuna.

S prometom od oko 395 tisuća kuna slijedi dionica Podravke, koja je pojeftinila 1,4 posto, na 562 kune.

Dionicom Atlantske plovidbe ostvaren je, pak, promet od oko 240 tisuća kuna, pri čemu joj je cijena pala 1,6 posto, na 480 kuna.

Ta je dionica u segmentu promatranja zbog prijedloga Uprave o isplati dividende od 20 kuna po dionici, o čemu će odlučivati Glavna skupština.

Promet veći od 100 tisuća kuna ostvaren je s još šest izdanja, a većini njih cijene stagniraju.

Tako Crobexi jutros prate pad europskih burzovnih indeksa jer se ulagači u svijetu plaše recesije, s obzirom da središnje banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope.

Hina.hr/P.hr