EUMETSAT poslovna prilika za hrvatske tvrtke

13. veljače 2020.

Foto: HGK

Hrvatske tvrtke svoje prilike moraju tražiti u natječajima uključujući suvremene tehnologije u vezi s praćenjem rezultata satelitskih mjerenja, održavanjem sustava, informatičkom podrškom, instalacijskim radovima, ali i poslove održavanja poslovnih zgrada, nabave opreme i uredskog materijala. Upravo su te mogućnosti suradnje predstavljane na projektima Europske međuvladine organizacije za korištenje meteoroloških satelita EUMETSAT. Primjerice, proračun EUMETSAT-a za 2018. iznosio je 722 milijuna eura, a od toga su oko 60 milijuna utrošili na ugovore za usluge i radove.

"Hrvatsko gospodarstvo priliku za konkurentnost ne može tražiti putem ekonomije obujma, već kvalitete. Naš recept treba biti inovativnost, nova i efikasnija rješenja pomoću kojih se možemo istaknuti u moru konkurentskih pritisaka globalnog tržišta. Brojni su primjeri hrvatskih tvrtki sa svjetski poznatim inovacijama, a imamo i kvalitetan kadar u području tehničkih i prirodnih znanosti. Stoga vjerujemo da hrvatska poslovna i znanstvena zajednica nesumnjivo posjeduju potencijale i znanja za uključivanje u projekte EUMETSAT-a", istaknula je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac.

Marija Šćulac Domac Marija Šćulac Domac

Glavna ravnateljica Državnoga hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan Picek kazala je da je Hrvatska članica EUMETSAT-a od 2006. te da je iz tog članstva DHMZ izvukao mnogo koristi.

"Nadam se da će ovaj sastanak proširiti tu suradnju i na druge sektore jer nam je želja da aktivnije uključimo domaće tvrtke u europske natječaje“, izjavila je Branka Ivančan Picek, dodavši da je uloga DHMZ-a vrlo važna jer svojim upozorenjima štite živote i imovinu.

Branka Ivančan Picek Branka Ivančan Picek

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić rekao je da hrvatska javnost ima krivu percepciju našega gospodarstva i znanosti kao nekompetitivnih izvan naših granica.

"To je pogrešno. Ja sam uvjeren da imamo struku koja je na svjetskoj razini. Granice su otvorene i nije više dovoljno biti konkurentan samo nacionalno, već i globalno. Zato je naš cilj internacionalizacija i želimo da se što više naših znanstvenika i poduzetnika orijentira na međunarodne natječaje i projekte", poručio je Antičić.

Tome Antičić Tome Antičić

Detaljnije je procedure EUMETSAT-a u pitanju javne nabave predstavio zamjenik direktora za ugovore Patrick Franc.

"U javnim nabavama vodimo se principima otvorene konkurencije i najbolje vrijednosti za novac. Dakle, uz cijenu gledamo i na kvalitetu, troškove održavanja te garancije. U idućih godinu i pol dana imat ćemo nekoliko natječaja, ponajprije za usluge tehničke podrške i održavanja“, najavio je i pozvao zainteresirane da na stranicama EUMETSAT-a prouče uvjete sudjelovanja na natječajima i pojedinosti koje su potrebne za uspješnu prijavu.

sudionici EUsat Foto: HGK

"Naši sateliti smatraju se infrastrukturom i u njih imamo značajna ulaganja. Uz taj hardverski dio, bitan aspekt našeg posla je i distribucija podataka klijentima te suradnja s drugim svjetskim agencijama iz SAD-a, Kine i Indije", istaknuo je Vincent Gabaglio iz ureda za informacije EUMETSAT-a naglasivši da oni u svome radu pružaju brojne komercijalne prilike za tvrtke. 

 

P.hr/I.Grgić