EU produljuje suspenziju avioprijevoznicima za korištenje slotova

15. rujna 2020.

Foto: Pixabay

Europska unija najavila je da će produljiti suspenziju obveze zrakoplovnih kompanija da koriste 80 posto slotova u zračnim lukama kako bi pomogla sektoru koji se teško oporavlja od koronakrize. Obaveza je suspendirana kako zrakoplovne kompanije ne bi letjele praznim avionima samo da zadrže mjesto u zračnoj luci. Europska je komisija objavila da će produljiti suspenziju do 27. ožujka 2021. godine.

Europska povjerenica za promet Adina Valean istaknula je kako je istraživanje pokazalo da potražnja za zračnim prijevozom vjerojatno neće rasti dovoljno brzo da pomogne sektoru. 

"Razina zračnog prometa i dalje niska i, što je još važnije, da se vjerojatno neće oporaviti u bliskoj budućnosti. U tom kontekstu, neizvjesnost u vezi sa slotovima otežava zrakoplovnim kompanijama planiranje rasporeda, što pak otežava planiranje zrakoplovnih luka, a i putnika", rekla je Valean.

Europska povjerenica pozvala je ujedno prijevoznike da počnu razmišljati o povratku na normalni režim slotova nakon oporavka zračnog prometa. Dodala je da se nada njihovom prijedlogu do kraja godine.

Zahtjev da avioprijevoznici koriste svoje slotove važan je za učinkovitost i pošteno natjecanje.

„Slotovi se ne ustupaju uvijek na vrijeme da se drugim korisnicima ili zračnim lukama omogući planiranje operacija kao što bi željeli", upozorila je europska povjerenica, te je objasnila kako se  konkurencija može narušiti i ako se zrakoplovna kompanija nastoji okoristiti povećanjem prisutnosti na tržištu nepravilnim korištenjem slotova i kapaciteta zračne luke. 

Hina/P.hr