EU će uskoro odobriti pozive mobitelima na letovima

5. prosinca 2022.

Foto: Shutterstock

Putnici zrakoplova unutar Europske unije od iduće godine moći će se u potpunosti koristiti svojim telefonima tijekom leta, prenosi BBC.

Europska komisija odlučila je da zrakoplovne tvrtke mogu ponuditi 5G tehnologiju u zrakoplovima, uz sporiju upotrebu mobilnih podataka. To znači da putnici tijekom leta više neće morati stavljati svoje telefone na zrakoplovni način rada, iako i dalje nije jasno kako će se ova odluka implementirati, naglašava BBC.

Rok da članice učine dostupnim 5G određen je za 30. lipnja iduće godine. To znači da će se putnici moći koristiti svim značajkama svog telefona tijekom leta, poput poziva, ali i aplikacija za streaming glazbe i videa.

Thierry Breton, povjerenik EU-a za unutarnje tržište, rekao je da će ovaj plan "ljudima omogućiti inovativne usluge" i pomoći ekonomskom rastu europskih tvrtki. 

"Nebo više nije granica kada su u pitanju mogućnosti koje nudi superbrza povezivost velikoga kapaciteta", rekao je, a prenosi BBC.

Dai Whittingham, izvršni direktor Britanskog odbora za sigurnost letenja, rekao je kako je stavljanje mobitela na zrakoplovni način rada prije bio važan zbog nedovoljnog znanja o utjecaju mobitela na zrakoplove.

Dodao je da 5G mreža u Europi djeluje na frekvencijama koje ne ometaju let.

Hina