EU bira sigurnu hranu: Uloga potrošača u sustavu nije pasivna

13. lipnja 2022.

Foto: Shutterstock

Kako bi povećala informiranost potrošača pri svakodnevnom odabiru hrane i uputila na visoke EU standarde koji jamče da je hrana u Hrvatskoj, kao i cijelom EU, sigurna za konzumaciju, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu predstavila je novo izdanje kampanje EU bira sigurnu hranu, koju drugu godinu zaredom provodi u suradnji s Europskom agencijom za sigurnost hrane (EFSA), najvišim savjetodavnim tijelom Unije u području sigurnosti hrane te uz podršku Ministarstva poljoprivrede i brojnih institucionalnih partnera u Hrvatskoj.

"Prema posljednjim relevantnim europskim istraživanjima, hrvatski potrošači zainteresiraniji su za pitanja sigurnosti hrane od prosjeka Europske unije. Vjerujem da je podizanju svijesti hrvatskih građana o sigurnosti hrane uvelike pridonijela visoka razina transparentnosti hrvatskog sustava sigurnosti hrane i povlačenja proizvoda s tržišta", istaknula je ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić te naglasila važnost koju kontinuirana edukacija o sigurnosti hrane i povezanim temama ima za građane.

Ove godine u središtu kampanje u Hrvatskoj, kao i u EU, bit će i tema smanjenja bacanja hrane. U Europskoj uniji godišnje se baci 88 milijuna tona hrane. Procjenjuje se da vrijednost otpada od hrane u EU iznosi 143 milijarde eura. U Hrvatskoj se u prosjeku baci 71 kilogram hrane po glavi stanovnika, a od toga najviše u kućanstvu.

"To je iznimno važno jer više od pola otpada od hrane potječe iz kućanstava, a čak 10 posto posljedica je nerazumijevanja oznaka roka trajanja na hrani. Upravo zato nužno je kontinuirano provoditi edukaciju i osviještavati naše potrošače. Na svima nama je da kao pojedinci smanjimo bacanje hrane na najmanju moguću mjeru i tako pridonesemo smanjenju ekonomskih, ekoloških i društvenih posljedica koje bacanje hrane nosi sa sobom", istaknula je Darja Sokolić.

Kako možemo smanjiti bacanje hrane, higijenom hrane utjecati na njezinu sigurnost i spriječiti bolesti koje se prenose hranom, izbjeći kontaminante te na koji način uvjeti u kojima se uzgajaju životinje utječu na kvalitetu i sigurnost naše hrane – ključne su teme ovogodišnje kampanje koja se, uz Hrvatsku, provodi u još devet europskih zemalja – Austriji, Italiji, Španjolskoj, Latviji, Poljskoj, Portugalu, Finskoj, Grčkoj i Cipru.

Svatko u lancu prehrane ima svoju ulogu 

"Svatko u lancu prehrane ima svoju ulogu. Ulaskom u Europsku uniju preuzeli smo EU legislativu i time jedan od najviših standarda higijene i sigurnosti hrane. To nije nekakva floskula, već je zaista tako. Ministarstvo poljoprivrede orijentirano je na kontrolu primarne proizvodnje i pripadnika prehrambene industrije", istaknuo je načelnik Sektora za sigurnost hrane i veterinarsko javno zdravstvo Ministarstva poljoprivrede Tomislav Kiš.

Europska komisija procjenjuje da gotovo 10 posto otpada od hrane nastane zbog nerazumijevanja oznaka roka trajanja na hrani, dok se kao najčešći razlog bacanja hrane navodi prevelika količina kupljene i pripremljene hrane. Jednako tako, više od trećine kućanstava nikada ili rijetko iskoristi ostatke obroka za pripremu novog obroka.

"Namirnice su vrijedne i šteta je zbog nepažnje i neznanja baciti pola namirnice. Brojne namirnice, poput bistre juhe, možemo zalediti, a hranu koju smo skuhali možemo jesti i drugi dan. U svjetskim restoranima iznimno se mnogo brige vodi o otpadu od hrane. Danas znamo brojne tehnike pomoću kojih možemo, ako je podrijetlo hrane provjereno, namirnicu maksimalno iskoristiti, a otpad od hrane smanjiti na minimum. I potrošači su sve osvješteniji te primjećujem da ih sve više uzima ostatke obroka iz restorana", istaknuo je poznati chef Melkior Bašić.

Cilj je EFSA-e i HAPIH-a približiti potrošačima stručne i katkad kompleksne informacije o sigurnosti hrane, informirati ih na jednostavan i lako razumljiv način te ih potaknuti na kritičko promišljanje o hrani koju konzumiraju.

Tijekom 2021. godine u Hrvatskoj je zabilježeno devet epidemija uzrokovanih hranom s ukupno 102 oboljele osobe, među kojima je najučestalije bilo trovanje salmonelom.

 

P.hr/I.G.