ESB će izravno nadzirati osam banaka u Hrvatskoj

12. rujna 2020.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Europska središnja banka je najavila da će, nakon uspostave bliske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom početi izravno nadzirati osam banaka u Hrvatskoj, te pet banaka u Bugarskoj.

U Hrvatskoj će ESB nadzirati tri najveće banke i to Zagrebačku, Privrednu banku Zagreb i Erste & Steiermärkische banku, a nadzirat će i - PBZ stambenu štedionicu, Raiffeisen banku i Raiffeisen stambenu štedionicu, Sberbank i Addiko banku.

Izravno će nadzirati i dvije nove institucije - DSK Bank AD u Bugarskoj od 1. listopada i grupu Addiko Bank AG u Austriji od 7. listopada. U sklopu nadzora grupe Addiko Bank AG nadzirat će se njezina društva kćeri Addiko Bank u Sloveniji i Addiko Bank u Hrvatskoj.

Naime, ESB će biti odgovoran za izravni nadzor četiriju bugarskih i sedam hrvatskih društava kćeri postojećih značajnih bankovnih grupa sa sjedištima u Belgiji, Grčkoj, Italiji i Austriji. Time će se ispuniti regulatorni zahtjevi za izravni nadzor ESB-a nad - svim bankama u značajnim grupama na pojedinačnoj razini te najmanje trima najznačajnijim bankama u svakoj državi.

ESB će biti odgovoran i za nadgledanje nadzora manje značajnih institucija te za zajedničke postupke koji se odnose na sve nadzirane subjekte u Bugarskoj i Hrvatskoj.

P.hr/I.G.