Energetika može biti motor investicijskoga razvoja

11. travnja 2019.

SED 2019

U Puli se održava Summit energetske demokracije, koji je okupio više od 400 sudionika kongresa iz čak 14 zemalja. Ovaj jedninstveni skup o energetici u Hrvatskoj koji je okupio sve relevantne dionike vezane uz energetiku na ovom prostoru.

Summit obuhvaća širi regionalni kontekst složenosti energetskog sektora i sigurnosti opskrbe, s posebnim fokusom na raspravu o prioritetima energetske politike RH do 2030., s pogledom na 2050. godinu. Neke od ključnih tema summita su problematika institucionalnog okvira u energetskom sektoru, provedba kratkoročnih sektorskih mjera radi pokretanja gospodarskog rasta, pokretanje srednjoročnih i dugoročnih mjera u pojedinim energetskim podsektorima i promoviranje napredne energetske mreže.

Energetska tranzicija koju započinjemo je ne samo energetsko i gospodarsko, već i prvorazredno socijalno i političko pitanje, istaknula je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac.

"Važnost energije za gospodarsku aktivnost i ekonomski rast je neupitna. Za očekivati je da energetski sektor bude glavni motor investicijskog razvoja Hrvatske s nizom projekata koji će dolaziti ne samo iz javnih tvrtki, nego i iz privatnog sektora. Stoga je od velike važnosti imati kvalitetnu energetsku strategiju koju će pratiti u svom napretku kaže Marija Šćulac Domac.

Pojam energetske demokracije podrazumijeva najvišu razinu odgovornosti i suodgovornosti za budućnost planeta, putem energetskih politika, tehnološkog razvoja, međunarodne i regionalne suradnje te hrabrosti i vizije u iskoracima.

Ne smije svatko živjeti u svom segmentu, kaže predsjednik skupa SED 2019 Goran Granić. "Zadatak države jest da upravlja procesom, a porezna politika mora biti usklađena s politikom cijena naknada. Krajnji korisnik, odnosno kupac energije nikako ne smije biti žrtva", dodao je Granić.

Konzulica u Veleposlanstvu Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ortal Elbaz istaknula je kako je Izrael, inače zemlja partner energetskoga summita, nekada bio uvoznik energije, a kako je danas situacija drugačija zbog pronalaska izvora prirodnog plina u Sredozemlju.

Skup je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Energetskog instituta Hrvoje Požar,  Hrvatskog energetskog društva i Hrvatske gospodarske komore.

P.hr/K. Sočković