Emirates smanjuje plaće i opseg poslovanja, no ne otpušta ljude

24. ožujka 2020.

Foto: Emirates

Otkad je započela epidemija COVID-19, Emirates i dnata prilagođavaju poslovanje u skladu s odredbama regulatornih tijela kao i potrebama putnika. Zrakoplovna kompanija nastoji održavati putničke letove onoliko koliko je to moguće, kako bi putnicima omogućila da se vrate svojim domovima usred sve većeg broja zabrana putovanja, ograničenja i uspostava karantena u zemljama širom svijeta. Emirates i dalje održava međunarodne zračne teretne veze koje su neophodne za gospodarstva i zajednice, stavljajući na raspolaganje svoju flotu od 777 teretnih zrakoplova za prijevoz nužnih roba, uključujući i medicinske potrepštine širom svijeta.

S obzirom na to da su brojne zrakoplovne kompanije koje su njihovi korisnici drastično smanjile letove ili u potpunosti obustavile aktivnosti, kompanija dnata također je značajno smanjila opseg svog poslovanja, uključujući privremeno zatvaranje pojedinih ureda širom svoje međunarodne mreže.

Šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, predsjednik i izvršni direktor Grupacije Emirates, ističe kako je svijet doslovno ušao u karantenu zbog epidemije COVID-19. "Ovo je krizna situacija bez presedana u smislu širine i razmjera s geografskog, ali i zdravstvenog, društvenog i gospodarskog stajališta. Sve do siječnja 2020. godine Grupacija Emirates dobro se kretala prema ostvarenju zadanih ciljeva u tekućoj financijskoj godini koja se zaključuje 31. ožujka, međutim COVID-19 u posljednjih je šest tjedana to iznenadno i bolno zaustavio. Kao globalna zrakoplovna kompanija nalazimo se u situaciji u kojoj ne možemo održivo poslovati i pružati usluge prijevoza dok države ponovno ne otvore svoje granice te se povjerenje u sigurnost putovanja ne vrati. Do srijede 25. ožujka, iako ćemo još uvijek obavljati teretne letove za kojima potražnja postoji, privremeno obustavljamo većinu svojih putničkih letova. Nastavljamo pažljivo pratiti situaciju i čim okolnosti to dopuste, nastavit ćemo ponovno sa svojim uslugama", kaže šeik Ahmed.

Nakon zaprimanja zahtjeva od vlada i korisnika za pružanjem podrške u vraćanju putnika u njihove zemlje, Emirates do daljnjeg nastavlja s putničkim i teretnim letovima sve dok granice ostaju otvorene i postoji potražnja, prema Ujedinjenom Kraljevstvu, Švicarskoj, Hong Kongu, Tajlandu, Maleziji, Filipinima, Japanu, Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Južnoj Africi, SAD-u i Kanadi. Situacija se i dalje mijenja pa putnici mogu provjeriti status svog leta na emirates.com.

U kompaniji kažu kako imaju jaku bilancu i snažna likvidnost i sigurno će, prikladnim i pravovremenim aktivnostima, prevladati produženo razdoblje smanjenja redova letenja kako bi se pripremili za povratak u uobičajen ritam poslovanja.

Režu se plaće

Grupacija Emirates poduzela je niz mjera kako bi smanjila troškove slijedom smanjene putničke potražnje na tržištima u nadolazećem kraćem i srednjem roku. Mjere uključuju odgodu ili ukidanje diskrecijskih troškova, zamrzavanje svih aktivnosti zapošljavanja i savjetovanja koji nisu neophodni, suradnju s dobavljačima na postizanju ušteda i većih troškovnih učinkovitosti te poticanje zaposlenika na korištenje plaćenog ili neplaćenog dopusta s obzirom na smanjenje kapaciteta letova. Uvodi se i privremeno smanjenje osnovica plaća većine zaposlenika Grupacije na tri mjeseca u rasponu od 25 do 50 posto, pri čemu će zaposlenici i dalje primati druge naknade. Zaposlenici na nižim razinama bit će izuzeti iz smanjenja osnovica plaća.

Predsjednici Emiratesa i dnate, Sir Tim Clark i Gary Chapman, smanjit će osnovice svojih plaća za 100 posto tijekom tri mjeseca."Umjesto otpuštanja zaposlenika odlučili smo primijeniti privremeno smanjenje osnovica plaća jer želimo što je više moguće zaštititi svoju radnu snagu te zadržati talentirane i obučene ljude. Želimo izbjeći smanjenje broja radnih mjesta, a uz to želimo biti spremni na ponovno pružanje usluga svojim putnicima kad se potražnja ponovno poveća. Grupacija ima jaku bilancu i bilježi snažnu likvidnost, ali je ključno u ovom trenutku poduzeti korake za smanjenje troškova", ističe Šeik Ahmad.

P.hr/K.S.