Tajne iznimnog pamćenja Elona Muska, Billa Gatesa i Alberta Einsteina

24. srpnja 2021.

Albert Einstein / Foto: Shutterstock

Ako želite postati jedan od onih sretnika koji poput spužve upijaju nove informacije i nikad ne zaborave nijedan važan detalj, na internetu vam je dostupno mnogo savjeta i alata kako to postići. Američki Inc. donosi nekoliko tehnika norveške neuropsihologinje Ylvi Østby koje bi mogle biti korisne za poboljšavanje pamćenja.

Sjećanja trebaju nešto za što se mogu držati

To može biti nešto jednostavno, poput veze s idejom koju već poznajemo. Primjerice, teško je zapamtiti imena ljudi tek kad ih upoznate, ali bit će vam mnogo lakše ako ime povežete s postojećim sjećanjem, primjerice: "Ovo je Joe s Aljaske gdje je ujak Barry prošle godine otišao na odmor". Tada je mnogo vjerojatnije da ćete zapamtiti ime osobe koju ste tek upoznali.

Neki od najinteligentnijih umova shvatili su ovaj postupak, i to ne samo kada je riječ o imenima, već i za sve vrste učenja. Elon Musk i Bill Gates savjetovali su onima koji žele brže učiti da počnu sa stvaranjem temelja osnovnih koncepata u bilo kojoj domeni. Zatim se ti koncepti mogu razgranati i štititi, odnosno nove informacije možete dodati i povezati sa sjećanjem koje već postoji te se tako mogu asocirati. 

 

Elon Musk

Elon Musk/Foto: Flickr 

Strast vam 'bilda' pamćenje

Pronalaženje smisla u novim sjećanjima može biti više od pukog povezivanja s onim što već znate. Također je važno koliko vam je stalo. Najjednostavnije rečeno - što vas više zanima neka tema, brže ćete zapamtiti detalje povezane s njom. Upravo to je savjet koji je Albert Einstein dao svome sinu o tome kako naučiti svirati klavir navodeći ga da se usredotoči upravo na strast.

"Svirajte na klaviru stvari koje vam se sviđaju, čak i ako vam učitelj to ne da kao zadatak. To je način da naučite najviše - jer kada radite nešto s užitkom, ni ne primijetite kako vam vrijeme prolazi. Ponekad sam toliko udubljen u svoj posao da zaboravim jesti", napisao je genij.

Ovaj savjet ide u istom smjeru: što su vam informacije značajnije, brže ćete ih se sjetiti.

P.hr/B.S.