Electrocoin najbrže rastuća hrvatska tehnološka tvrtka

20. studenoga 2020.

Foto: Pixabay

Na ovogodišnjem 21. izdanju Deloitteova natječaja Pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe iz Hrvatske se plasiralo ukupno šest tvrtki, od kojih pet u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih, jedna u kategoriji Zvijezda u usponu, dok su u novoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja (Impact Star) posebno predstavljene i istaknute tri tvrtke.

U kategoriji 50 najbrže rastućih na najvišoj poziciji od hrvatskih tvrtki plasirao se Electrocoin, i to na šesto mjesto. Riječ je o debitantima na natječaju, a glavna djelatnost im je posredovanje u trgovanju kriptovalutama i procesiranje kriptouplata.

"Electrocoin je osnovan iz hobija, kako bismo isprobali nešto novo i vidjeli možemo li se zabaviti inovacijama u potpuno novoj industriji kriptovaluta. Ispostavilo se da možemo ne samo inovirati, već i ostvarivati profit, rasti warp brzinom, pogurati kripto u mainstream te započeti revoluciju u industriji plaćanja. I dalje se uspijevamo zabavljati usrećujući svoje kupce. Fantastično, zar ne?", rekao je Nikola Škorić iz Electrocoina.

Nikola Škorić Nikola Škorić / Foto: Privredni.hr

Na 36. mjestu slijedi ih prošlogodišnja najbolje plasirana tvrtka iz Hrvatske, potrošačka platforma za online kupnju Bazzar.hr s rastom od 695 posto. Prošlogodišnji 50. plasirani Agrivi, tvrtka koja je razvila sustav za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, ove je godine ostvario značajan napredak s plasmanom na 39. mjesto sa svojih 640 posto rasta. Pobjednik kategorije Zvijezda u usponu 2018., solinska tvrtka Include, ove se godine plasirala na 44. mjesto u glavnoj kategoriji s rastom od 549 posto. Include se bavi razvojem i proizvodnjom urbane ulične opreme namijenjene pametnim gradovima i proizvodnjom već poznatih solarnih klupa. Peta hrvatska tvrtka na glavnoj listi debitant je po ostvarenom plasmanu: Eco Mobile na 47. mjestu, s rastom od 530 posto. Radi se o zagrebačkoj tvrtki specijaliziranoj za razvoj, proizvodnju i implementaciju naprednih informacijsko-komunikacijskih rješenja za potporu procesima u gospodarenju otpadom.

Visokoplasiran u kategoriji Zvijezda u usponu, na trećemu mjestu sa 1.076 posto rasta, jest Speck, tvrtka koja se bavi dizajnom i razvojem vrhunskih softvera i inovativnih aplikacija za globalne klijente.

"Posjedovanje svestranog tima stručnjaka omogućuje nam prevođenje poslovnih vrijednosti u digitalne proizvode vođene tehnologijom kojom se ljudi vole koristiti. Pokrenuo sam Speck s vizijom stvaranja jedinstvene platforme znanja i stručnosti na kojoj svaki član tima može učiti, rasti i profesionalno napredovati. Nakon tri godine rada u timu s više od 40 stručnjaka i stvaranja rješenja za globalne klijente svjetskog utjecaja na Fintech, EdTech i MarTech, ponosan sam što mogu reći da timski rad uistinu ostvaruje san!", istaknuo je  Tomislav Tenodi, CEO i suosnivač Specka.

Tomislav Tenodi Tomislav Tenodi / Foto: Speck / FB


U posebnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja, koja je pokrenuta ove godine, predstavljene su tri hrvatske tvrtke: Rimac Automobili, Infinum i Infobip.

Regija žarište inovativnih i kreativnih mladih tvrtki

U glavnoj kategoriji natječaja među 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki ove godine su se plasirale prvi put čak 42 nove tvrtke te je postalo posve jasno da je regija žarište inovativnih i kreativnih mladih tvrtki koje oblikuju budućnost.

"I ove godine osobito nas je razveselila činjenica što se čak 42 od 50 najuspješnijih društava na ljestvici našlo prvi put. To samo dodatno svjedoči o iznimnoj brzini kojom se poduzeća s najboljim idejama i inovativnim rješenjima mogu razvijati. Velika je čast biti dijelom toga te je zbilja inspirativno vidjeti na djelu visokokvalitetne inovacije i predvodnički stav u brojnim poduzećima u srednjoj Europi", istaknuo je Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda i partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja.

Izvještaj u kojem je rangirano i profilirano 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki cijele regije istaknuo je poljski Packhelp kao najbrže rastuću tvrtku, s prosječnom stopom rasta u četverogodišnjem razdoblju od 2016. do 2019. od 9.077 posto. Packhelp je razvio rješenje koje tvrtkama svih veličina omogućuje pristup prilagođenoj personaliziranoj ambalaži s minimalnim utjecajem na okoliš.

Drugi je na ljestvici DoDo iz Češke, sa stopom rasta od 8.427 posto. DoDoova tehnologija dostavne službe specijalizirana je za rješenja koja optimiziraju dostavu u posljednjoj milji isti dan.

Treće mjesto na ljestvici pripalo je drugoj češkoj tvrtki, UlovDomov.cz, prvoj, najvećoj i najopsežnijoj bazi podataka za iznajmljivanje stanova u Češkoj.

P.hr/I.G.