Ekonomski učinak korononavirusa još bez jasnih procjena

12. veljače 2020.

Foto: Pixabay

Dok se kinesko gospodarstvo nastoji pribrati nakon početnog šoka izazvanoga koronavirusom, analitičari i bankari revidiraju svoje procjene ekonomskog učinka virusa te u nedostatku pouzdanih podataka iznose razne procjene. Većina vjeruje da se Kina suočava s kratkim, ali oštrijim ekonomskim šokom nego što se prvotno mislilo, koji će se osjetiti u cijelom svijetu.

No, očekivanja o intenzitetu toga utjecaja razlikuju se. Zdravstveni stručnjaci i ekonomisti kažu da netransparentni kineski podaci i nedostatak presedana ometaju jasne procjene. Rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvome ovogodišnjem tromjesečju mogao bi usporiti na četiri posto, procjenjuje Peterson Institut za međunarodnu ekonomiju. Kineska vlada je prije pojave virusa prognozirala rast od šest posto u prvom kvartalu, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Bude li broj potvrđenih novih slučajeva koronavirusa opadao, nepovoljni učinak na godišnji rast bit će znatno manji, kažu u tom institutu. Analitičari S&P-a procjenjuju pak da bi virusna epidemmija ove godine mogla spustiti kineski rast BDP-a na pet posto, s najvećim učinkom u prvom kvartalu, a oporavak rasta očekuju u trećem kvartalu.

"Brojke su vrlo nesavršene i to je osnovni razlog širokog raspona procjena", kažu u S&P-u.

Mnogi ekonomisti i analitičari uspoređuju trenutnu situaciju s onom iz 2003. godine, odnosno širenjem virusa SARS-a. No, tada je, kako ističu, doprinos Kine globalnom BDP-u iznosio četiri posto, u usporedbi s 15 posto u 2017. godini, a kineske tvrtke bile su mnogo manje integrirane u globalne opskrbne lance. Dodatni problem za procjene predstavlja povijest uskoga upravljanja kineskim gospodarstvom kako bi se postigli određeni ciljevi, a već je bilo i sumnji može li kinesko gospodarstvo ove godine dosegnuti rast od šest posto.

Stručnjaci upozoravaju i na to da je još mnogo nepoznanica o koronavirusu, uključujući točno razdoblje inkubacije i djelotvornost kineskih karantenskih mjera.

Hina/P.hr