Koliko nas košta vožnja na različita goriva?

15. siječnja 2020.

Foto: Pixabay

Europska komisija pokrenula je pilot-projekt pod naslovom Usporedba cijena goriva, a Hrvatska u njemu sudjeluje radi utvrđivanja najboljeg modela informiranja potrošača o usporedbi cijena različitih vrsta goriva na domaćem tržištu, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Uz našu državu u pilot-projektu, pokrenutom u siječnju, u sklopu CEF projekta PSA, sudjeluje još osam europskih država članica s tim da će se projekt provoditi od 15. siječnja do 1. veljače ove godine. U tom će se razmaku potrošačima na 10 odabranih benzinskih postaja u Hrvatskoj ponuditi sudjelovanje u anketi temeljenoj na prikazu usporedbe cijena konvencionalnih i alternativnih vrsta goriva, što uključuje benzinska i dizelska goriva te ukapljeni naftni plin, stlačeni prirodni plin i električnu energiju.

Prikaz usporedbe cijena goriva podrazumijeva prikaz na letcima, plakatima, bannerima te digitalnim zaslonima. Istraživanje će se provoditi u obliku ankete koja će uključiti slučajno odabrane potrošače na benzinskim postajama i otkriti njihove preferencije o optimalnom obliku usporedbe cijena. Naime, u skladu s europskom obvezom, od lipnja 2020. godine potrošačima se mora omogućiti uvid u prosječne cijene različitih vrsta goriva.

Kako ističu iz spomenutog ministarstva, prilikom kupnje novog automobila važni čimbenici izbora su vrsta goriva i njihova cijena. S obzirom na konvencionalne i alternativne vrste goriva, u ponudi je moguće, uz dizelske i benzinske motore pronaći i električne, hibridne i druge, a da bi potrošači bili svjesni potrošnje izražene u kunama na 100 prijeđenih kilometara, od lipnja 2020. godine na benzinskim će postajama imati uvid u prosječne cijene goriva na 100 kilometara. 

Na benzinskim će postajama tako biti prikazana cijena izražena u kunama na 100 km za svako gorivo, što uključuje benzinska i dizelska goriva, ukapljeni naftni plin, stlačeni prirodni plin i električnu energiju te u odnosu na segmente automobila A+B (kompaktni putnički automobili), C (mali osobni automobili srednje klase) i D+SUV (osobni automobili srednje klase).

U sklopu projekta razvijena je metoda za izračun cijena različitih vrsta goriva na 100 kilometara. Izračun se izrađuje na temelju prosječne potrošnje goriva najprodavanijega novog automobila unutar segmenta. Potrošnja goriva izražena je u WLTP vrijednosti (WLTP označava postupak usklađenoga svjetskog harmoniziranog ispitivanja lakih vozila). Množenjem te vrijednosti s prosječnim cijenama po vrsti goriva unutar svakog segmenta dobivene su cijene goriva po segmentu. Izračuni se temelje na prosječnim vrijednostima po relevantnim segmentima u Hrvatskoj u prošloj godini i prosječnoj cijeni pojedinih vrsta goriva u posljednjem tromjesečju.

Inače, prosječne cijene goriva u Hrvatskoj u posljednjem tromjesečju bile su 9,96 kuna za benzinska, 10,03 za dizelska, 4,58 kuna za ukapljeni naftni plin, devet kuna za stlačeni prirodni plin te 0,78 kuna za vozila na električni pogon.    

Podaci o potrošnji izraženi u kunama na 100 km dobiveni su pomoću podataka o kretanju potražnje na tržištu automobila na temelju pet segmenata (A, B, C, D i SUV). Ta se klasifikacija temelji na veličini vozila. Primjeri automobila koji pripadaju pojedinim segmentima su: A - mali segment (Kia Picanto, Smart EQ Forfour), B - kompaktni segment (Volkswagen Polo, Dacia Duster), C - mali segment srednje klase (Ford Focus, Volkswagen Golf), D - viši segment srednje klase (Volvo V60, Mitsubishi Outlander), SUV - (BMW X3, Suzuki Vitara).   

U Hrvatskoj su najprodavaniji automobili iz A, B, C i D segmenta, stoga su u usporedbi cijena uzete u obzir te kategorije s uključenim SUV segmentom automobila.

P.hr/Hina