Hrvatska može početi s praktičnim koracima za proizvodnju eurokovanica

10. rujna 2021.

Foto: Pixabay

Europska komisija i države članice europodručja potpisale su s Hrvatskom Memorandum o razumijevanju u kojem se utvrđuju praktični koraci koji će Hrvatskoj omogućiti da započne s proizvodnjom eurokovanica nakon što dobije zeleno svjetlo za ulazak u europodručje.

"Memorandum nam omogućava da nastavimo s pripremnim aktivnostima za proizvodnju eurokovanica s hrvatskom nacionalnom stranom. Također, on označava važan korak prema ostvarenju naše namjere da sve učinimo spremnim za uvođenje eura 2023. godine, nakon odluke Vijeća EU-a. Ostajemo potpuno predani ostvarenju našeg cilja uvođenja eura", rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Na temelju Memoranduma o razumijevanju Hrvatska će uz pomoć Komisije i država članica europodručja moći obaviti sve potrebne pripreme prije negoli započne sa samom izradom kovanica. To među ostalim uključuje odabir motiva za nacionalnu stranu eurokovanica u skladu s nacionalnim postupkom, nabavu i proizvodnju kovnih alata, izradu probnih otkova, pripremu za distribuciju eurokovanica te povlačenje hrvatske kune tijekom uvođenja eura.

"Potpisivanje Memoranduma važan je simboličan, ali i praktičan korak na hrvatskom putu prema uvođenju eura. Pozdravljam odlučnost Hrvatske da se pridruži europodručju jer joj je ondje i mjesto. Komisija će nastaviti podupirati Hrvatsku u njezinim pripremama i naporima da ispuni konvergencijske kriterije", rekao je povjerenik za gospodarstvo EK Paolo Gentiloni.

Uobičajen je pripremni korak

Hrvatska još nije članica europodručja, ali kuna sudjeluje u tečajnom mehanizmu (ERM II) od 10. srpnja 2020.

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju uobičajen je pripremni korak u pristupanju država članica europodručju. Zbog složenosti postupka proizvodnje eurokovanica države članice koje se namjeravaju pridružiti europodručju trebaju započeti s pripremama znatno prije nego što Vijeće donese odluku o ukidanju odstupanja glede njihova sudjelovanja u euru. Time se ne prejudicira odluka Vijeća o ukidanju odstupanja u skladu s člankom 140. stavkom 2. Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju Hrvatska može preuzeti potrebnu tehničku dokumentaciju za kovanje probnih otkova koji će se rabiti za provjeru tehničke prikladnosti budućih eurokovanica za prodajne automate i strojeve za obradu kovanica.

Komisija i nacionalne kovnice novca država europodručja Hrvatskoj će prenijeti i potrebna autorska prava i kovne alate. Takvi su memorandumi o razumijevanju već potpisani i sa Slovenijom, Ciprom, Maltom, Estonijom, Latvijom i Litvom.

P.hr/I.G.