EK odobrio milijun eura potpore hrvatskim proizvođačima sjemenskog kukuruza

24. lipnja 2022.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Europska komisija odobrila je milijun eura vrijedan Program potpore proizvođačima sjemenskoga kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

EK je zaključio da je hrvatski program nužan, prikladan i razmjeran za otklanjanje ozbiljnog poremećaja u gospodarstvu, a potpora koja će iznositi do 35.000 eura po korisniku bit će odobrena do kraja ove godine.

Distribucija i proizvodnja sjemena u Hrvatskoj obuhvaća gotovo 7.000 djelatnika, a zbog svoje kvalitete hrvatsko je sjeme prepoznato diljem svijeta, kažu u Ministarstvu.

Konkretan Program pomoći formiran je radi olakšavanja poslovanja i očuvanja likvidnosti hrvatskih proizvođača sjemenskoga kukuruza, koji su pogođeni povećanjem ulaznih troškova uzrokovanim ruskom invazijom na Ukrajinu i povezanim sankcijama, a financirat će se u sklopu Privremenoga kriznog okvira.

Mjera kojom se nastoje stvoriti preduvjeti za oporavak sektora bit će otvorena za tvrtke svih veličina aktivnih u sektoru proizvodnje sjemena kukuruza na koje je utjecalo povećanje cijena električne energije, hrane za životinje i goriva, uzrokovano trenutačnom geopolitičkom krizom, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

P.hr/I.B.